NOS schaatsnieuws

NOS Schaatsen
 1. Vijfvoudig olympisch schaatskampioene Ireen Wüst staat op de kandidatenlijst voor de atletencommissie van het Internationaal Olympisch Comité. De 35-jarige Brabantse is door NOC*NSF voorgedragen.

  Ze is een van de zeventien kandidaten voor twee zetels bij de verkiezingen die tijdens de Olympische Winterspelen volgend jaar februari in Beijing worden gehouden. Als Wüst wordt verkozen, zal ze acht jaar lang de olympische atleten vertegenwoordigen.

  Hoogste niveau

  "Het is een eer dat ik ben voorgedragen", laat Wüst weten. "Door mijn deelname aan vier Olympische Spelen weet ik als geen ander wat atleten nodig hebben om op het hoogste niveau te presteren. "

  Die verkiezing is echter voorlopig bijzaak voor Wüst. Haar grote doel is om dit schaatsseizoen in Beijing nog een keer olympisch kampioen te worden. Wüst is met vijf gouden, vijf zilveren en één bronzen olympische medaille al de succesvolste Nederlandse olympiër aller tijden.

  Bekijk hieronder de reportage die we maakten met Wüst en Kjeld Nuis tijdens hun trainingskamp met Team Reggeborgh op Mallorca:

 2. Een parkeergarage onder een schaatsbaan, Peter Kolder had het nog niet eerder gezien. De schaatscoach kent ijshallen over de hele wereld, maar in de Ice Ribbon, in februari decor van het olympisch schaatstoernooi, werd hij er toch door verrast.

  Miljoenen schaatsliefhebbers zien via de televisie en livestreams alle hoeken en gaten van de hal, maar minder dan vier maanden voor de openingsceremonie was het voor de nationale schaatstop nog onbekend terrein. Normaal gesproken worden de WK afstanden in het seizoen voor de Spelen in het olympische stadion afgewerkt, maar dat zat er door de coronacrisis niet in.

  Aantekeningen maken en rondkijken

  China organiseerde daarom afgelopen weekeinde een testwedstrijd met de fraaie naam Experience Beijing Speed Skating China Open. Topschaatsers lieten het toernooi links liggen omdat het niet paste in hun voorbereiding, maar namens schaatsbond KNSB was Kolder er met negen junioren en nog vier begeleiders.

  Het doel van de reis was het in kaart brengen van de olympische hal. Het is pionieren: kijken naar wat opvalt en aantekeningen maken. "Hoe ziet het eruit, wat zijn de looplijnen?", somt Kolder vragen op die de Nederlandse delegatie wilde beantwoorden. "Maar ook: hoe zijn de luchtstromen, wat voor faciliteiten zijn er en waar kunnen we tegenaanlopen?"

  Wat het meest opviel, naast die parkeergarage? "Het is heel groot en ruim opgezet, er zijn veel hoge gangen, met grote kleedkamers en trainingshallen. Dat is wel apart vergeleken met andere ijshallen waar ik ben geweest."

  Al die informatie wordt de komende weken gedeeld met vertegenwoordigers van de commerciële teams als Jumbo-Visma, de formatie van Sven Kramer, en Reggeborgh, de ploeg van Kjeld Nuis. Alles om de schaatsers en begeleiders zo goed mogelijk voor te bereiden op te Spelen.

  En ook de shorttrackers keken met belangstelling naar de reis van Kolder en co. Zij rijden eind volgende week al de eerste wereldbeker in Peking, waar olympische tickets op het spel staan, en profiteren van de ervaringen van de langebaanploeg. "Jeroen Otter (bondscoach, red.) was heel benieuwd naar onze ervaringen. Hoe is het eten, wat moeten we meenemen...? Dat is erg waardevol voor ze."

  Chinees ijs mee naar huis

  Naast veel aantekeningen en foto's ging er ook een plasje water mee in de koffer. Gesmolten ijs, wel te verstaan. "Dat ijs is niet het ijs dat in Thialf ligt. Er zijn heel veel verschillende soorten water en we willen graag weten wat voor soort water ze gebruiken. Stoppen ze er wat in, bijvoorbeeld? Dat laten we onderzoeken."

  China-correspondent Sjoerd den Daas nam alvast een kijkje bij de locaties waar straks de Olympische Winterspelen gehouden zullen worden. Veel stadions zullen de sportliefhebbers wellicht bekend voorkomen:

  Dat Kolder met schaatsers op pad ging die zich richten op de Spelen van 2026, of zelfs 2030, vindt hij niet zo gek. "De topschaatsers zitten in de voorbereiding op een olympisch seizoen. Deze fase is ten aanzien van trainingen heel belangrijk voor wat ze straks nodig hebben."

  "De wereldbekers na de NK afstanden (eind oktober, red.) zijn een belangrijke opmaat richting het olympisch kwalificatietoernooi (OKT). Als je op de NK al buiten de boot valt, wordt het een lastige exercitie richting het OKT. Die wereldbekers wil je niet missen."

  De week in Peking was ook bedoeld om kennis te maken met de Chinese coronamaatregelen. Die doen denken aan de protocollen die golden tijdens de Spelen van Tokio.

  "Vanuit het hotel heb je een verbinding met de ijsbaan en dat is eigenlijk het enige wat je kunt doen", zegt Kolder. "We konden alleen naar de parkeerplekken rond het hotel, voor de rest hebben we weinig gezien. En je wordt elke dag getest."

  Kolder heeft twee jaar in China gewerkt en verbaasde zich over de efficiëntie van afgelopen week. "De bizarste ervaring was de politie-escorte. Meestal deed ik er twee uur over om van het vliegveld naar het centrum van Peking te komen, dat kon nu in twintig minuten. Alles was tot in de puntjes georganiseerd. Dat hadden ze erg goed geregeld moet ik zeggen."

  'Engels spreken is een probleem'

  Toch moeten de Chinezen nog wel aan sommige dingen wennen. "Het grootste probleem is dat de meesten gewoon geen Engels kunnen. Dat is toch lastig met scheidsrechters en juryleden die mee moeten in een wedstrijd waar de voertaal Engels is. In dat opzicht is de ISU blij dat we er waren om feedback te geven."

  "En de Chinese vrijwilligers zitten bijvoorbeeld heel dicht op de sporters, daar houden wij niet zo van. Als een vrijwilliger al drie of vier minuten voor de start begint: 'joh, je moet zo naar de start...' Daar worden ze door de ISU op aangesproken, een vrijwilliger moet niet te veel in de zone van een sporter komen, maar dat gebeurt dan toch.

  "Maar dat is typisch China. Overgeorganiseerd en het zo goed willen doen. Dat is toch lastig."

 3. De Zuid-Koreaanse shorttrackster Shim Suk-hee is voorlopig uit de nationale ploeg gezet vanwege bedenkelijke sms'jes die ze tijdens de Winterspelen van 2018 heeft verstuurd.

  In de tekstberichten, die vorige week naar buiten kwamen, suggereerde shorttrackvedette Shim dat ze haar landgenote Choi Min-jeong opzettelijk onderuit zou halen als een race niet volgens haar plan zou gaan.

  Dat laatste gebeurde in de olympische finale van de 1.000 meter. Terwijl Suzanne Schulting als koploopster de laatste ronde inging, reden Shim en Choi op plaats vier en vijf. In de voorlaatste bocht kwamen ze met elkaar in aanraking, waarna ze allebei onderuit gleden.

  Schulting pakte het goud, Shim werd gediskwalificeerd en Choi eindigde als vierde.

  Kijk de beelden hieronder zelf terug.

  Shim ontkent dat ze haar ploeggenote opzettelijk onderuit heeft gehaald; ze noemt het "een ongelukkige botsing". De Koreaanse schaatsbond begint een onderzoek naar het voorval.

  De 24-jarige shorttrackster heeft wel haar excuses aangeboden voor de sms'jes, waarin ze niet alleen Choi maar ook haar andere ploeggenote Kim A-lang heeft beledigd.

  "Ik wil graag mijn oprechte excuses aanbieden voor het feit dat ik zoveel mensen pijn heb gedaan en heb teleurgesteld met mijn onvolwassen acties en woorden", aldus Shim.

  Misbruikt door coach

  De shorttrackster zat tijdens de Winterspelen van 2018 niet goed in haar vel, vertelde ze tegen het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Een jaar na de Spelen, in 2019, was Shim de eerste die verklaarde dat haar voormalige coach Cho Jae-beom haar meerdere malen heeft verkracht, van haar 17de tot haar 20ste.

  Vlak voor de Spelen in Pyeongchang werd Cho ontslagen nadat hij Shim had geslagen. "Ik had last van een hersenschudding. Fysiek en mentaal was ik onstabiel. Het lukte me niet om mijn woede te onderdrukken en werd agressief naar anderen. Daar heb ik tot de dag van vandaag spijt van", aldus Shim.

  De shorttrackster heeft het trainingskamp van de Zuid-Koreaanse ploeg inmiddels verlaten. In ieder geval mag Shim, tweevoudig olympisch kampioene, niet mee naar de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Peking.

  Of ze wel in aanmerking komt voor de Winterspelen van volgend jaar in Peking, is nog niet bekend. De Koreaanse shorttrackster won in 2014 en 2018 olympisch goud met de aflossingsploeg en geldt als een van de grootste concurrenten van Schulting.

 4. Het is de afgelopen jaren aan de start van elk schaatsseizoen een terugkerende vraag: is dit het laatste seizoen van Sven Kramer? "Normaal gesproken is dit wel mijn laatste trainingskamp in de zomer", vertelt de 35-jarige routinier vanuit Italië, waar hij zich met zijn ploeg Jumbo-Visma voorbereidt op een nieuw olympisch seizoen.

  "Eigenlijk klinkt dat ook wel oké", aldus Kramer. "Ik ben er nog niet klaar mee, maar op een bepaald moment is het ook wel goed. Ik ben nu lekker aan het trainen, dus ik wil nog geen definitief antwoord geven. Natuurlijk is het een grote kans dat dit mijn laatste seizoen is, maar daar hebben we het later nog wel over."

  Bekijk hieronder de reportage van het trainingskamp van Jumbo-Visma in Italië.

  En dus is Kramer 'gewoon' in voorbereiding op zijn vijfde Olympische Spelen. Een voorbereiding waarin hij werd geopereerd aan zijn rug ("het zal altijd mijn zwakke plek blijven") en waarin hij een dusdanig strak trainingsprogramma heeft dat hij besloot zich nog niet te laten vaccineren.

  Het is een onderwerp dat voor onrust leek te zorgen in de schaatswereld.

  Vaccinatie

  "Die onrust vind ik wel meevallen", vertelt Kramer. "Iedereen heeft zijn eigen keuze om zich te laten vaccineren, net als andere mensen op de wereld. Dat geldt dus ook voor sporters. Voor mij was het sportief gezien nog niet ideaal om me te laten vaccineren, maar dat zal op korte termijn wél gebeuren."

  "Ik ben zeker voor vaccineren en ik zal zorgen dat ik voor de Spelen ben gevaccineerd, maar nu is dat nog niet het geval", legt Kramer zijn keuze uit. "Dat is vooral een sporttechnisch verhaal, want ik ben nu hard aan het trainen. Daarna volgt een rustperiode en dan zal ik mijn eerste vaccinatie krijgen."

  Ondertussen werkt Kramer toe naar een tiende olympische medaille, zijn teller staat inmiddels op vier keer goud, twee keer zilver en drie keer brons. "Het gaat heel moeilijk worden, maar als ik het gevoel had dat het niet meer kon, had ik hier niet gezeten", aldus Kramer, die in Peking voor de 5.000 meter en de ploegenachtervolging gaat.

  "Ik heb elke vier jaar geroepen dat ik goud wilde winnen en dat is me op elke Spelen nog gelukt. Dat is een fijne gedachte. Het gaat nu lastig worden, maar dat maakt het ook uitdagend voor mij."

 5. Schaatser Dai Dai N'tab heeft zijn contract bij Jumbo-Visma met twee jaar verlengd. De 27-jarige Nederlands kampioen op de 500 meter ligt nu tot en met 2024 vast bij de ploeg van coach Jac Orie.

  "Ik zit goed in mijn vel en ik ben erg blij met de dynamiek in de ploeg", aldus N'tab, die vorig seizoen overkwam van Team Reggeborgh, samen met Kai Verbij. "Ik wil graag verder op de manier waarop ik nu bezig ben. Ik ben blij dat ik nu al weet waar ik aan toe ben en hoe de komende jaren er voor mij uitzien."

  N'tab pakte vorig seizoen brons op de 500 meter tijdens de WK afstanden in Heerenveen. Ook won hij op diezelfde afstand het wereldbekerklassement. "Nu kan ik me volledig focussen op de belangrijke doelen dit olympisch seizoen. Ik kan me sportief geen betere plek wensen dan hier."

  Olympisch debuut

  De sprinter hoopt begin volgend jaar voor het eerst mee te doen aan de Olympische Spelen. "Samen met Jac en de andere stafleden hoop ik de stijgende lijn van vorig jaar door te trekken", aldus N'tab. "Ik ga mijn uiterste best doen om er dit jaar weer het maximale uit te halen."

  Orie is blij dat N'tab langer bij Jumbo-Visma blijft en signaleert nog veel ruimte voor progressie bij zijn pupil. "Het is een jongen met grote sprintkwaliteiten. Afgelopen seizoen heeft hij al een aantal mooie dingen kunnen laten zien, maar ik denk dat er zowel op het fysieke als het technische vlak nog veel ruimte is voor verbetering."

gebr. van Hemert
vd Klauw
gebr. De Hollander

Clubgebouw Vereniging IJssport Koudekerk
Gruttolaan  39
2396 JB Koudekerk aan den Rijn
icons8 facebook old a5d33

Secretariaat Vereniging IJssport Koudekerk
Postadres: Gruttolaan 39
2396 JB Koudekerk aan den Rijn
Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.