Skip to main content

NOS schaatsnieuws

NOS Schaatsen
  1. Shorttracker Sjinkie Knegt kent het begin van zijn route naar de Olympische Winterspelen van Milaan in 2026, waar hij zijn carrière wil beëindigen.

    De 35-jarige Fries, vijfvoudig wereldkampioen, is geselecteerd voor de eerste World Tour-wedstrijd (voorheen wereldbeker) van het nieuwe seizoen. Die is van 25 tot en met 27 oktober in Montreal. Knegt kwam vorig seizoen niet goed uit de verf: hij mocht maar één keer internationaal in actie komen.

    Ook Sven Roes keert terug bij de groep. De 24-jarige Nederlands kampioen van 2020 miste de afgelopen twee seizoenen door verschillende blessures.

    Alles of niets voor Knegt

    Knegt zit in een alles-of-niets-fase van zijn carrière. De routinier heeft deze zomer gedisciplineerder en harder getraind dan vorig jaar. Hij oogt ook fitter en dat liet hij onlangs zien tijdens de Dutch Open.

    "Ik was heel gretig, ik wil er weer bij horen. Mensen dachten dat het al klaar was met mij, maar dat vond ik zelf nog niet. Als je in een goede molen komt qua wedstrijden, kan het alleen maar beter gaan."

    Dus wil de 'Schicht van Bantega' alles op alles zetten om nog deel te nemen aan de Spelen van 2026. "Dat is mijn hoofddoel en dan is het klaar. Dan is het ook mooi geweest", lacht de winnaar van olympisch zilver (1.500 meter in 2018) en brons (1.000 meter in 2014).

    Richting de Spelen van Milaan wil Knegt startbewijzen afdwingen voor de EK en WK. In de herfst van zijn carrière hoopt hij op een plek in de aflossingsploeg. Daarmee maakt hij vermoedelijk de grootste kans op olympisch eremetaal.

    Geen Poutsma

    Bij de vrouwen zijn de verwachte namen geselecteerd. Alleen Selma Poutsma, de afgelopen jaren vast lid van de relayploeg, ontbreekt. Ze kampt met een slepende blessure aan haar linkerbeen.

    De selectie voor de tweede World Tour-wedstrijd, in Salt Lake City, wordt na het weekend in Montreal bekendgemaakt. Suzanne Schulting slaat die tweede meeting ieder geval over. In plaats daarvan gaat ze zich voorbereiden op het World Cup-kwalificatietoernooi op de langebaan.

  2. Xandra en Michelle Velzeboer rijden vanaf dit shorttrackseizoen hun rondjes met een opvallende, nieuwe, helm die nog meer veiligheid moet bieden. Als het aan Xandra ligt, rijdt de hele shorttrackwereld er straks mee.

    De helm, voorzien van een groot vizier met enkele luchtgaten, bedekt het hele gezicht van de shorttracksters. "Op dit moment draagt iedereen een bril voor de bescherming van de ogen, maar met deze helm is het hele gezicht beschermd als een mes van een rijdster voor je naar achter schiet bij een valpartij", legt Xandra Velzeboer uit.

    De helm is bedacht door haar vader Mark, die eerder ook al een nekbeschermer bedacht waarmee zijn dochters extra beschermd werden tegen snijwonden.

    Aanleiding was het ongeluk van Jens van 't Wout in 2019. Mark Velzeboer ontwikkelde de helm samen met oud-shorttracker Diederik van der Steen en ontwerper Leon Zautsen.

    De nieuwste uitvinding is inmiddels goedgekeurd door de Internationale Schaatsunie (ISU) en daardoor reden de beide shorttracksters er afgelopen weekend al mee tijdens de Dutch Open.

    'Het belemmert je in niks'

    De nieuwe helm was wel even wennen, erkent Xandra. "Maar eigenlijk was dat na één training ook wel over. Dit is voor ons wel de standaard vanaf nu, dat is de bedoeling."

    En dus zou het de wereldkampioene op de 500 meter, 1.000 meter en de aflossing niks verbazen als er straks veel meer shorttracksters met deze helm gaan schaatsen.

    "In het shorttrack gebeurt er van alles voor je. Ik voel me met deze helm veiliger en dat is fijn. Het belemmert je ook in niks, dus ik zou niet weten waarom je het niet zou willen dragen."

  3. Thialf kleurt dinsdag even magenta. Het is de kleur van de nieuwe hoofdsponsor, energieleverancier Essent, van de schaatsploeg van coach Jac Orie en directeur Sven Kramer.

    Jumbo, de vorige hoofdsponsor, doet na elf jaar een stapje opzij, maar blijft nog wel betrokken bij de ploeg. Met de deal keert Essent na tien jaar afwezigheid terug in de schaatssport.

    Gedaanteverwisseling

    Met de metamorfose van Jumbo-Visma naar Essent heeft ook de schaatsploeg zelf een gedaantewisseling ondergaan. Jutta Leerdam, Antoinette Rijpma-de Jong, Kai Verbij en Jorrit Bergsma vertrokken allen.

    Tegenover de exodus van erkende kampioenen staat een belangrijke aanwinst: shorttrackster Suzanne Schulting is het nieuwe boegbeeld van de ploeg. Eerder al kwamen ook de talenten Freek van der Ham en Meike Veen. Directeur Kramer heeft er een heel goed gevoel over.

    "Ik denk dat we het dit jaar een stuk beter gaan doen dan vorig jaar", stelt een zelfverzekerde en ontspannen Kramer. "We hebben een verjongingsslag gemaakt. Als we deze jonge sporters de ruimte geven om te groeien en fouten te maken, dan heb ik er een heel goed gevoel over."

    Bij het verlies van vele grote namen met indrukwekkende prijzenkasten wil Kramer niet te lang stilstaan. "We hebben er bewust voor gekozen om een stap terug te zetten, de tijd te nemen en te groeien. Het gaat misschien nog niet gelijk renderen, maar dát het gaat renderen is zeker."

    Daarvoor gaat de schaatsploeg niet over één nacht ijs. "Je krijgt natuurlijk de Winterspelen in Milaan. Maar ons langetermijndoel is 2030, daar gaan we evalueren."

    De toppers van de toekomst

    De nieuwe lichting toppers staat klaar, zo veel is duidelijk. De schaatsers zelf staan te trappelen, zo vertellen ze zelf. Naast shorttracktser Schulting (27) moeten langebaanschaatsers Merijn Scheperkamp (24) en Joep Wennemars (21) gezicht geven aan de nieuwe topploeg in het schaatsen.

    Wennemars is herstellende van een blessure aan zijn meniscus, maar barst van de positiviteit en ambitie. "Als je pech hebt ben je maandenlang met zo'n blessure bezig, als het goed gaat dan kan het snel gaan. Ik ga er vanuit dat ik aan de goede kant zit, tot op heden lijkt dat zo te zijn."

    Over de samenstelling van Team Essent is Wennemars helder. "Ik heb heel veel geloof in deze ploeg. Er is veel veranderd sinds het voorjaar, veel nieuwe schaatsers die een stuk jonger zijn. Maar iedereen is hongerig en wil graag beter worden. De sfeer is heel goed, op een hele gezonde manier lijkt het de goede kant op te gaan."

    Die goede sfeer in de jonge groep moet dit jaar dan ook al zijn vruchten afwerpen, als het aan Wennemars ligt. Gevraagd naar zijn doelen antwoordt hij kort en bondig: "Het wereldkampioenschap... Of dat realistisch is? Ik ga er wel voor."

    En Scheperkamp? Die had zich meer voorgesteld van afgelopen seizoen, waarvan hij zelf zegt dat het teleurstellend was. "Maar ik hoop nu op een heel goed seizoen, waarin we ons verbeteren. En daar horen op ons niveau mooie titels bij. We hebben er hard aan gewerkt deze zomer, dus ik ben benieuwd."

    Als 24-jarige is Scheperkamp opvallend genoeg één van de routiniers in de jonge Essent-ploeg. Dat deert hem niet. "Ik kan wel zien of mensen kunnen schaatsen of niet. Op dit moment heb ik het gevoel dat het goed gaat en dat zie ik ook. Maar het moet ook in de wedstrijd maar eens gebeuren."

    Het nieuwe seizoen

    Het nieuwe schaatsseizoen laat nog even op zich wachten: op 8 november zijn in Heerenveen kwalificatiewedstrijden voor de wereldbekers. Van 22 tot en met 24 november staan vervolgens de eerste wereldbekerwedstrijden in het Japanse Nagano op het programma.

  4. Schaatser Joep Wennemars komt voorlopig niet in actie. De 21-jarige langebaanschaatser van Team Jumbo heeft zich vrijdag laten opereren aan zijn linkerknie.

    Vorige week raakte Wennemars tijdens een training in Thialf geblesseerd. Na onderzoek werd duidelijk dat het ging om een scheurtje in zijn meniscus.

    "Ik wil er positief in staan, terugkijken brengt mij nergens. Ik ga er alles aan doen om snel terug te keren op het ijs en hier sterker uit te komen", zegt hij in een persbericht.

    Onder het mes

    Op advies van de artsen heeft Wennemars zich laten opereren. "Niet leuk om te horen, maar wat nodig is moet gebeuren. Ik hou het positief en ga mijn uiterste best doen zo sterk mogelijk hieruit te komen. Slecht nieuws komt nooit gelegen, maar het kan altijd erger"

    Vorig jaar won Wennemars zilver op de NK sprint in Heerenveen en mocht daarna meedoen aan het WK sprint in Inzell. Tot 2026 staat hij nog onder contract bij Team Jumbo, dat vanaf 1 oktober Team Essent gaat heten.

    Het nieuwe schaatsseizoen begint 8 november in Heerenveen met het kwalificatietoernooi voor de wereldbekers.

  5. IJsbaan Thialf in Heerenveen gaat schaatsers verplichten om een helm te dragen op het ijs. Het ijsstadion kiest daarvoor "na een toenemend aantal incidenten met aanzienlijk letsel".

    Thialf noemt de helmplicht een noodzakelijke stap om het risico op ernstig (hoofd)letsel te voorkomen en een veiligere schaatsomgeving te creëren.

    Directeur Minne Dolstra zegt dat het merendeel van de schaatsers het gebruik van de helm toejuicht. "We zien steeds meer verenigingen die het dragen van een helm verplicht stellen en recreatieve bezoekers die het ijs betreden met een helm op." Volgens Dolstra gebeuren de meeste ongelukken onder recreanten, schrijft Omrop Fryslân.

    Topsporters

    Topsporters zijn deels uitgezonderd van de regel. In Nederland is een helm al jaren verplicht bij shorttrack, marathonschaatsen en massastart. Ook bij de teamsprint en ploegenachtervolging moeten schaatsers van de Internationale Schaatsunie (ISU) een helm dragen. Langebaanschaatsers kiezen zelf of ze een helm willen dragen of verenigingen stellen dat verplicht. IJsbaan Thialf wil zich niet mengen in het beleid van de ISU.

    Langebaanschaatsster Femke Kok: "Als professionals zijn wij goed getraind en weten we hoe we hiermee om moeten gaan. Het is vooral enorm schrikken als we een minder ervaren sporter een harde klap zien maken." Ze vindt de helmplicht voor recreanten in Thialf een goed idee. "Een ongeluk zit in een klein hoekje."

    Ook schaatsbond KNSB juicht de helmplicht in Thialf toe. "Als je schaatst, kun je vallen. Hoe drukker het is op het ijs, des te groter de kans op een valpartij. Vandaar dat dringende advies: draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid."

    De nieuwe regel gaat in op 23 september, bij de start van het nieuwe schaatsseizoen.