Skip to main content

NOS schaatsnieuws

NOS Schaatsen
  1. Op de eerste finaledag van de wereldbekerwedstrijden in Peking hebben de Nederlandse shorttrackers drie medailles veroverd: één keer goud en twee keer brons.

    Xandra Velzeboer, Selma Poutsma, Jens van 't Wout en Teun Boer wonnen in China de gemengde aflossing, voor China en de Verenigde Staten.

    Eerder op de dag veroverden Velzeboer en Van 't Wout beiden ook een individuele bronzen medaille: Velzeboer deed dat op de 1.500 meter, Van 't Wout werd derde op de 500 meter.

    Velzeboer, de regerend wereldkampioene op de 500 en 1.000 meter, is zich nog aan het ontwikkelen op de langste afstand en was zichtbaar blij met haar derde plaats.

    In een sterk bezette finale kon Velzeboer opschuiven nadat de Belgische Hanne Desmet, winnares van de eerste twee wereldbekerraces over 1.500 meter, onderuit was gegaan. De zege ging naar de Koreaanse favoriete Gilli Kim, de Chinese Li Gong veroverde voor eigen publiek het zilver.

    Bekijk de samenvatting en de reactie van Velzeboer:

    Van 't Wout kwam juist ingetogen over de finish, want hij kreeg zijn bronzen plak in de schoot geworpen na een val van de Chinees Xiaojun Lin, die met zijn onhandige inhaalpoging ook zijn landgenoot Shaoang Liu hinderde.

    Na een snelle start van de Chinezen en de Canadees Jordan Pierre-Gilles moest Van 't Wout een gat dichten. Dat leek wat moeizaam te gaan, maar nadat Lin en Liu waren teruggevallen kon hij achter de ontketende Pierre-Gilles en de Fransman Quentin Fercoq naar de derde plaats rijden.

    Bekijk de samenvatting:

    Weinig tijd om bij te komen had Van 't Wout niet, want hij moest meteen daarna de baan weer op voor de gemengde aflossing. Daarin kende Nederland als regerend wereldkampioen een sterke start met Poutsma, maar na een moeizame wissel met Van 't Wout viel Oranje terug.

    Dankzij een goede beurt van Velzeboer en een sterke aflossing op Boer kon Nederland echter weer opschuiven van de derde naar de eerste plaats, waarna Van 't Wout zijn ijzer net voor China over de streep duwde - tot teleurstelling van het luidruchtige Chinese publiek.

    "Het publiek is hier echt niet normaal", reageerde Velzeboer na afloop. "Het is zo vet om voor zo veel mensen te schaatsen, dat geeft echt een energieboost."

    Van Kerkhof vijfde

    Yara van Kerkhof bereikte dankzij een knappe inhaalactie de finale op de 500 meter, maar daarin speelde de ervaren shorttrackster een bijrol. In de hal waar Van Kerkhof bij de laatste Olympische Winterspelen goud veroverde met de Nederlandse aflossingsploeg, werd ze nu vijfde.

    De zege ging naar de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold, die indruk maakte met een knappe inhaalactie buitenom.

    Bekijk de samenvatting:

    Selma Poutsma, die beter uit de voeten kan op de kortere afstanden, haalde de finale op de 1.500 meter niet. Poutsma nam wel het initiatief door vroeg de koppositie te pakken, maar moest die inspanning in de laatste ronden bekopen. Haar derde plaats was niet voldoende voor een plaats in de A-finale.

    Bij de mannen wist Itzhak de Laat zich ook niet te plaatsen voor de finale van de 1.500 meter. De Nederlander ging onderuit in de halve finale en moest zich tevreden stellen met een plaats in de B-finale. Daarin werd hij voorlaatste.

    Velzeboer en Boer winnen B-finale

    Michelle Velzeboer bereikte de halve finales over 500 meter, maar daarin kwam ze met een derde plaats tekort. Ze won vervolgens wel de B-finale en eindigde zo als zesde. Ook Teun Boer schopte het tot de halve eindstrijd, maar daarin was hij niet snel genoeg voor een plaats in de A-finale. Ook hij won daarna wel de B-finale.

    Xandra Velzeboer won dit seizoen al een wereldbekerrace over 500 meter en is de regerend wereldkampioene, maar vandaag deed ze niet mee op die afstand. Ze heeft ervoor gekozen om morgen pas in actie te komen op de 500 meter. De kortste afstand wordt dit wereldbekerweekeinde namelijk twee keer verreden.

    De Nederlandse mannen en vrouwen plaatsten zich tenslotte ook voor de aflossingsfinales, die morgen verreden worden.

    Xandra Velzeboer, Poutsma, Yara van Kerkhof en Michelle Velzeboer wonnen hun halve finale probleemloos. Het mannenteam, dat bestond uit Van 't Wout, Boer, Itzhak de Laat en Kay Huisman, stelde pas in de laatste ronde de tweede plaats veilig, nadat Van 't Wout zijn Kazachse tegenstander vakkundig had gepasseerd.

  2. Jordan Stolz is weer helemaal op stoom in de wereldbekers. Na zijn zege op de 1.500 meter vorige week in Stavanger was de 19-jarige Amerikaan vrijdag ook de snelste op de 1.000 meter in het Poolse Tomaszów.

    Hein Otterspeer veroverde bij zijn eerste 1.000 meter van dit wereldbekerseizoen brons.

    Stolz begon dit wereldbekerseizoen met een derde plaats op de 1.000 meter en sloeg vervolgens het toernooi in Peking over. De wereldkampioen op drie afstanden (500, 1.000 en 1.500 meter) moest daardoor vorige week in de B-groep starten. Hij zette daar wel de snelste tijd van de dag neer, maar werd niet beloond met een medaille.

    Stolz promoveerde dankzij zijn winst in de B-groep wel weer en pakte in Polen het goud op de kilometer.

    Met 1.08,64 was de Amerikaan verreweg de snelste. Nummer twee Ryota Kojima uit Japan was ruim een seconde langzamer: 1.09,73. Kjeld Nuis, de winnaar van de laatste twee 1.000 meters in de wereldbeker, moest het toernooi in Polen aan zich voorbij laten gaan. Door koorts kon hij niet afreizen naar Tomaszów.

    Otterspeer reed dit seizoen tot nu toe alleen nog maar 500 meters en stond bij de derde wereldbeker van het seizoen voor het eerst aan de start van een 1.000 meter. En hij zette, net als vorig jaar op de baan in Tomaszów, de derde tijd neer: 1.09,80.

    Otterspeer ontevreden

    Maar de 35-jarige Nederlander was allesbehalve tevreden met zijn race. "Ik reed een heel slordige rit voor mijn doen, er zaten heel veel misslagen in. Dat stemde me zo ontevreden, dat ik meteen van het middenterrein afliep."

    "Maar dan zie je toch iedereen stukgaan", aldus Otterspeer, die zijn race zelf kort en krachtig omschrijft als "poeprit". "Dat dit nog een podium oplevert, had ik niet verwacht. Ik reed voor mijn gevoel zeker niet goed genoeg voor het podium. Ik had graag meer laten zien, maar podium is podium."

    Tim Prins, die bij het wereldbekerkwalificatietoernooi de grote verrassing was en alle favorieten op een hoop reed met een tijd onder de 1.08, kon in het internationale circuit nog niet echt imponeren.

    Met 1.10,10 eindigde hij in Tomaszów als tiende. Jenning de Boo klokte 1.10,49, de achttiende tijd, maar werd gediskwalificeerd omdat hij een pylon omver had getrapt en dus had afgesneden. Wesly Dijs was eerder op de dag de snelste in de B-groep met 1.09,44.

    Brons voor Hoolwerf op massastart

    Op de massastart was er brons voor Bart Hoolwerf. De strijd om de medailles werd beslist in een sprint en daarin was de Italiaan Andrea Giovannini de sterkste. Het zilver was voor de Koreaan Chung Jae-Won.

    Giovannini was dit seizoen al één keer eerder de beste op de massastart. Toch denkt Hoolwerf dat de Italiaan te kloppen is in de sprint. "Als ik erbij zit, kan ik hem wel hebben. Ik ben de snelste, dat weet ik zeker. Maar dat moet je wel gebruiken voor de overwinning, anders heb je er niet veel aan."

  3. Femke Kok is bij de wereldbekerwedstrijden in het Poolse Tomaszów tweede geworden op de 500 meter. Alleen de Zuid-Koreaanse Kim Min-sun was sneller dan de regerend wereldkampioene.

    Ook op de 3.000 meter was er Nederlands eremetaal. Marijke Groenewoud eindigde als tweede achter Ragne Wiklund. Irene Schouten pakte - tot haar frustratie - brons.

    Grootste verrassing op de eerste 500 meter van dit weekend was dat Erin Jackson, olympisch kampioene op de kortste sprintafstand, niet op het podium eindigde. De Amerikaanse, die al twee keer een wereldbeker won dit seizoen, kwam met een tijd van 38,17 niet verder dan de vierde plaats.

    Kok versus Goetz

    Kok was in haar rit gekoppeld aan Kimi Goetz, de winnares van de eerste wereldbekerrace over 500 meter van dit seizoen. De opening van de Nederlandse was sneller dan in de afgelopen wereldbekers, maar Goetz bleef dicht bij haar in de buurt.

    In de laatste bocht kwam Kok onder de Amerikaanse door, waarna ze de rit nog met een redelijk ruim verschil won in 37,95. In de slotrit dook Kim, die vorige week in Stavanger ook de snelste was, daar met 37,82 nog net onder.

    Jutta Leerdam, de nummer vier van het wereldbekerklassement op de 500 meter, is niet van de partij in Polen. Haar ploeg Jumbo-Visma verkiest namelijk een trainingskamp in het Italiaanse Collalbo boven de laatste wereldbeker voor de NK afstanden.

    De Jong terug na blessureleed

    Michelle de Jong keerde in Peking terug in het wereldbekercircuit na een scheenbeenvliesontsteking. De Nederlands kampioene sprint van 2022, die dankzij een wildcard direct weer in de A-groep mocht beginnen, verscheen al in rit 1 op het ijs.

    Ze startte met 10,6 seconden wat trager dan normaal, maar bleef haar directe tegenstandster Nadezhda Morozova uit Kazachstan wel voor en snelde door naar 38,52, goed voor de achtste plaats.

    De langeafstandsspecialisten hadden het bij de 3.000 meter zwaar op het Poolse ijs. Schouten kwam als eerste van de favorieten op het ijs en moest diep gaan om de rondetijden niet te ver te laten oplopen.

    Schouten teleurgesteld

    Aan haar tegenstandster Laura Hall uit Canada had Schouten, de regerend olympisch kampioene, niet veel. Ze reed ver voor en had geen richtpunt. Schouten kwam na drie kilometer zichtbaar vermoeid over de streep en zag tot haar eigen teleurstelling dat haar tijd 4.07,74 was.

    Na afloop sprak ze van een "dramatisch slechte race".

    Groenewoud wist vervolgens wat ze moest doen om haar landgenote te verslaan. Ze startte sneller dan Schouten, maar eindigde haar race met langzamere ronden. Toch had ze in het eerste gedeelte net genoeg voorsprong opgebouwd en dook ze onder de tijd van Schouten: 4.07,03.

    Maar toen moest Wiklund nog komen. De wereldkampioene reed een wat vlakkere race dan de twee Nederlandsen en was met 4.06,69 de sterkste. Het betekende voor de 23-jarige Noorse haar zesde wereldbekerzege op rij op de 3.000 meter. De laatste die dat lukte, was Martina Sablikova. Zij won er zeven op een rij tussen december 2014 en januari 2016.

    Joy Beune eindigde op de voor haar inmiddels welbekende vierde plaats. Van de zeven individuele races van dit seizoen, werd ze zes keer vierde.

  4. Shorttracker Sjinkie Knegt kan zich toch gaan voorbereiden op wereldbekerwedstrijden. De 34-jarige Nederlander had zich niet geplaatst voor de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen, maar is nu door de KNSB aangewezen als vervanger van de geblesseerde Melle van 't Wout.

    De Nederlandse shorttrackers bevinden zich momenteel in het Chinese Peking (9-10 december) voor het eerste van twee weekenden wereldbekerschaatsen in Azië. Volgend weekend gaan de shorttrackers de baan op in het Zuid-Koreaanse Seoul (15-17 december).

    Knegt is opgeroepen voor de races in Zuid-Korea, waar hij direct heen zal vliegen vanuit Nederland om te acclimatiseren, meldt de schaatsbond.

    In Seoul zal Knegt zich voegen bij het Nederlandse team dat verder bestaat uit Jens van 't Wout, Friso Emons, Teun Boer, Itzhak de Laat en Kay Huisman. Bij de vrouwen rijden Xandra Velzeboer, Selma Poutsma, Michelle Velzeboer, Yara van Kerkhof en Diede van Oorschot.

    Meevaller Knegt

    Dat Knegt wordt ingevlogen, is een meevaller voor de meervoudig Europees en wereldkampioen. De winnaar van olympisch zilver (Pyeongchang, 2018) en brons (Sotsji, 2014) plaatste zich voor het eerst in zijn carrière niet voor het eerste wereldbekerweekend, dit jaar in het Canadese Montreal.

    Bij de NK in Leeuwarden en de Dutch Open waren zijn tijden te matig, waarna Knegt zei dat hij "niet bij de pakken neer ging zitten". Hopend in trainingen snel meer duurvermogen te vinden op het ijs.

    Eind november werd duidelijk dat bondscoach Niels Kerstholt Knegt ook niet ging meenemen naar Azië voor de wereldbekerwedstrijden in Peking en Seoul. Maar nu krijgt Knegt toch nog een kans om in Zuid-Korea aan zijn vorm te slijpen.

  5. Vijf wereldtitels won ze bij de junioren, maar bij de senioren stond Femke Kok er nog nooit op het podium. In het Poolse Tomaszów, een uurtje rijden ten zuiden van Warschau, wordt dit weekeinde de vierde wereldbeker van de schaatswinter gehouden.

    Je zou zeggen dat Kok met een goed gevoel terugdenkt aan de Poolse hal. Ze werd er in februari 2020 niet alleen wereldkampioen, ruim een jaar daarvoor maakte ze er haar internationale debuut bij een wereldbeker voor junioren.

    Vraag Kok herinneringen op te halen en je krijgt een gemengd antwoord. "Het WK junioren was heel erg mooi, maar de afgelopen wereldbekers gingen niet zo goed. Dit is volgens mij de vijfde keer dat ik hier schaats, maar het heeft mijn hart nog niet echt gestolen."

    Bekijk hieronder het programma van de wereldbeker in Tomaszów, die vrijdag vanaf 18.30 uur live te zien is op NOS.nl en de NOS-app.

    Kok is terug in Tomaszów als wereldkampioen, bij de senioren wel te verstaan. In maart veroverde ze in Thialf de wereldtitel op de 500 meter. Dit seizoen wist ze een van de vijf 500 meters in de wereldbekercyclus te winnen, in het Japanse Obihiro. Een week later in Peking werd ze ziek.

    "Dat was wel een klap, ik ben even heel erg ziek geweest. Maar daarna zijn we op trainingskamp gegaan in de Spaanse zon, daar hebben we lekker kunnen fietsen. Daarna voelde ik me wel een stuk beter. Het schaatsen gaat ook beter en ik hoop dat het dit weekeinde ook goed gaat."

    Kok lijkt de meeste winst op de 500 meter nog te kunnen behalen bij haar opening. Toen ze in Heerenveen wereldkampioen werd, klokte ze na honderd meter 10,35. Dit seizoen laat ze in de wereldbeker openingen zien van rond de 10,60. Het kan en moet sneller, wil Kok zich structureel mengen in de strijd om de zege.

    "Bij het kwalificatietoernooi ging het wel heel erg goed (10,53, red.), in de wereldbekers ging het nog niet super. Ik hoop dat ik er voor de NK afstanden weer verandering in kan aanbrengen en dat het weer wat beter gaat."

    Bij de NK staan naast de nationale titels ook startbewijzen voor de EK en WK afstanden en de WK sprint op het spel. Om bij de internationale kampioenschappen mee te doen om de medailles, is de opening de sleutel voor Kok.

    "Als mijn opening goed gaat, gaat mijn rondje vaak ook goed. Ik rijd de laatste tijd best een goed rondje, maar er zit nog veel verbetering in de opening. Daar ga ik weer heel veel op trainen."

    "Door het trainingskamp in Spanje hebben we een tijdje niet geschaatst. Als je dan weer op het ijs staat gaat de focus meer op temporondjes, op snelheid. Straks ga ik er weer meer op trainen, maar we rijden twee 500 meters dus ik heb twee kansen."

    In tegenstelling tot vorig jaar rijdt Kok ook de 1.000 meter in de wereldbeker. Vorig seizoen plaatste ze zich niet voor de kilometer, maar tot haar opluchting is ze er dit jaar wel bij.

    "Ik ben blij dat ik een stabiele 1.000 meter kan laten zien. Als je een goede 1.000 meter hebt, ben je toch een completere sprinter. Ik wil niet iemand zijn die alleen goed is op de 500 meter, ik wil ook goed zijn op de 1.000 meter."

    'Genoeg kapers op de kust'

    De voornaamste kandidaat om de 1.000 meter te winnen is er niet bij in Tomaszów. De Jumbo-Visma-formatie verkiest een trainingskamp in het Italiaanse Collalbo boven de laatste wereldbeker voor de NK afstanden. Jutta Leerdam ontbreekt dus in Polen.

    "Miho Takagi is er wel en er zijn nog genoeg andere kapers op de kust", wijst Kok vooral op de olympisch kampioene die Leerdam dit jaar als eerste wist te verslaan. "Ik ga mijn best doen en dan zien we wel wat het wordt."