NOS schaatsnieuws

NOS Schaatsen
 1. Zeker zijn van deelname aan de Olympische Spelen, maar toch moeten vrezen voor uitsluiting. Ook de Nederlandse schaatsers zitten tot hun race in Peking in een achtbaan van emoties. "Corona is het enige dat je nog kan weerhouden. Dat geeft best wel een maf gevoel."

  Kjeld Nuis zegt het met gevouwen handen, alsof hij een schietgebedje doet. Want ook de medaillekandidaat op de 1.500 meter kan onmogelijk elk risico uitsluiten. Al doet hij daar wel alles aan.

  Kjeld Nuis, Antoinette de Jong en Carlijn Achtereekte blikken vooruit op de Olympische Spelen en de rol van het coronavirus.

  "Bij elke deurklink die je vastpakt, zit je weer te smeren en te doen. Maar ja, dan probeer ik maar tegen mezelf te zeggen dat ik er totaal geen invloed op heb, behalve jezelf zo veel mogelijk beschermen."

  Spanning

  Dat geldt ook voor Carlijn Achtereekte, die op 5 februari haar olympische titel op de 3.000 meter hoopt te verdedigen. Hoopt, want dat onzichtbare virus kan plots toeslaan.

  "Dat is natuurlijk iets heel raars. Vroeger dacht je daar niet eens over na. Je ging gewoon rijden. Elke dag is er een soort van spanning, ben ik maar niet positief. Het geeft wel een lichtelijk stressgevoel."

  Antoinette de Jong, die in Peking op vier onderdelen uitkomt, is inmiddels een beetje gewend aan de nieuwe realiteit. "Ik vind het niet moeilijk. Nu klets ik met vriendinnen via FaceTime. Het is even niet anders."

  Thuisfront

  Toch voelt ook zij een bepaalde spanning. "Elke keer als je negatief test, denk je wel van: o, gelukkig. Je weet nooit wie het wel of wie het niet heeft. Het staat niet op je voorhoofd geschreven, dus dat maakt het vooral heel lastig."

  De steun van het thuisfront is voor De Jong van een wezenlijk belang. "Mijn vriend Coen past zich compleet aan mij aan, mijn ouders ook. Het is wel heel bijzonder dat je hele familie zo met je meeleeft, zo veel voor je over heeft, ook voor mijn zusje Michelle. Het brengt ons meer bij elkaar. Dat is ook wel weer heel bijzonder."

 2. Schaatser Merijn Scheperkamp en snowboarder Glenn de Blois zijn twee totaal verschillende types, maar hebben wel een belangrijke overeenkomst: ze gaan allebei naar de Olympische Spelen. Allebei zijn ze geen favoriet voor goud, maar ze worden wel in staat geacht om voor een stunt te zorgen.

  De Blois plaatste zich vorig jaar voor de Spelen dankzij een wereldbekerzege op de snowboardcross. In zijn aflevering van de NOS Olympische podcast stelt hij: "Ik zou graag top-acht rijden. Ik ben geen clown of pipo die naar de Spelen gaat omdat ik toevallig in de top-30 sta. Ik ga daar het beste uit mezelf halen."

  Scheperkamp verraste bij het olympisch kwalificatietoernooi vriend en vijand door de 500 meter te winnen, voor Dai Dai N'tab en Kai Verbij.

  Scheperkamp vertelt: "Ik ben nog 21. Dus om van mij nu al te verwachten dat ik daar even olympisch goud ga binnen tikken, dat is wel een beetje een te hoge verwachting. Al zou ik het graag willen, het is niet reëel."

  Dag en nacht

  Het leven van De Blois en Scheperkamp verschilt als dag en nacht. Scheperkamp zit in de opleidingsploeg van Jumbo-Visma. Hij traint daar in de schaduw van de profploeg, maar met goede trainingsomstandigheden, vaste coaching, schema's en een salaris.

  De Blois begon met snowboarden op zijn achtste en woont al jaren in de winter in Oostenrijk. Hij zwierf seizoenenlang als Nederlandse eenling langs verschillende buitenlandse teams met wie hij dan mee mocht trainen.

  Hoe Scheperkamps eerste kennismaking met de grote mannen uit de ploeg van Jac Orie was, weet hij nog goed: "We waren op trainingskamp in Collalbo. Met de opleidingsploeg zaten we in een ander hotel. We hadden nog niet kennisgemaakt met de profploeg. We gingen toen een avondje naar hun hotel. Dat was heel erg spannend,"

  Kramer ook maar een mens

  "Toen moest iedereen van de profploeg zich voorstellen aan mij. Kreeg ik in een keer een hand van Sven Kramer en van Kjeld Nuis, die net twee wereldrecords had gereden. En van Carlijn Achtereekte, noem maar op. Dat was wel bijzonder. Sven stak een hand naar mij uit en zei: 'Hoi... Sven'. Toen dacht ik wel. Oh ja, jij bent ook gewoon een mens."

  Lang betaalde De Blois de kosten die hij als snowboarder in Oostenrijk maakte van een serie zomerbaantjes. Hij werkte in een pizzeria en in de kassen, was hekkenbouwer en oppasser op een school voor moeilijk lerende kinderen.

  De Blois: "Maar dat betaalde natuurlijk niet genoeg om een heel snowboardseizoen van te bekostigen. In het begin deed ik ook nog van alles hier in huis, koken enzo. Dan hoefde ik minder huur te betalen."

  Blauw-wit leven

  Sinds De Blois zich heeft geplaatst voor de Spelen is er meer financiële steun en ligt de focus meer en meer op presteren. Maar één ding in zijn verhaal wordt wel duidelijk. De Blois leeft in Oostenrijk zijn mooiste leven.

  "Ik snowboard omdat ik het vet vind, maar ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt. Als de zon schijnt en je hebt geen wolken, dan is alles om je heen wit en blauw. In de winter is dat wel mijn leven, ja."

 3. In korte tijd hebben zich ruim 850 mensen gemeld die natuurijsmeester willen worden. Om de kennis van de oudere generatie ijsmeesters over te brengen op de nieuwkomers heeft de schaatsbond KNSB het Gilde van Nederlandse Natuurijsmeesters opgericht.

  "Zo'n grote respons hadden we niet verwacht", zegt Rieks Poelman bij Omrop Fryslân. Poelman is voorzitter sectie natuurijs van de KNSB en zelf ijsmeester. "Er zijn zo'n 400 verenigingen in Nederland. We dachten gemiddeld een persoon per vereniging te krijgen. Dat het er nu twee keer zoveel zijn, is overweldigend en overdonderend."

  De KNSB deed eind oktober een oproep omdat het ijsmeesterbestand snel vergrijst, waardoor kennis over (de aanleg van) natuurijsbanen verloren gaat. De bond zocht vooral mensen tussen de 20 en 40 jaar oud. "Die groep heeft massaal gereageerd", aldus Poelman.

  Kou uit het oosten

  Aanmeldingen kwamen uit het hele land, maar Zeeland bleef met slechts negen reacties achter. "Zeeland heeft minder landijsbanen in verhouding tot de rest van Nederland. Jullie krijgen nooit de kou binnen die het oosten van Nederland binnentrekt", zegt Poelman in gesprek met Omroep Zeeland. Hij overweegt een extra oproep voor Zeeland om de balans goed te krijgen.

  Gisteravond richtte de KNSB online het nieuwe gilde op. Poelman: "Schaatsen zit in het hart van de Nederlandse cultuur en staat zelfs op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Het belangrijkste wat we gaan doen in het gilde is: vakmanschap ophalen bij, en delen met, bestaande en nieuwe ijsmeesters."

  Hij vervolgt: "Komende jaren zal je daardoor zien dat de ene baan in Friesland wat gaat leren van de andere in Zuid-Holland. Dat de techniek die in Brabant wordt gebruikt, ook toepasbaar is in Drenthe. Het gilde wordt een nationaal platform voor kennisdeling over natuurijs. Uniek in de wereld, voor zover ik weet."

  Goede hoop

  De mensen zijn er, het gilde is er, nu het ijs nog. Poelman hoopt dat de natuurijsbanen deze winter nog open kunnen. "De meeste Elfstedentochten vonden plaats in februari, en die maand komt nog. Dus we houden goede hoop", stelt hij.

  De 32-jarige Johannes Visser uit Dokkum is minder optimistisch. Hij is een van de 850 kandidaat-natuurijsmeesters en begonnen aan de cursus van de KNSB. "Ik hoop dat ik mijn kennis deze winter nog kan inzetten", stelt Visser. "Maar ik denk niet dat dat ervan komt."

 4. "Een harde dreun." De dag van Daan Breeuwsma begon niet zoals hij gehoopt had. Het telefoontje van bondscoach Jeroen Otter bracht vervelend nieuws: er is voor de shorttracker geen plaats in de olympische ploeg voor Peking. Zelfs niet als meereizende reserve.

  Voor de 34-jarige schaatser, wiens vriendin Rianne de Vries op de valreep wel aan de equipe werd toegevoegd, was dat het sein om zijn afscheid als topsporter aan te kondigen. Na dit seizoen houdt hij het voor gezien. Zoals gepland, maar waarom zou hij dat voornemen nog langer voor zich houden?

  Een donderslag bij heldere hemel was de mededeling van Otter niet. De Fries kan immers niet terugkijken op een topseizoen. "Zeker in het begin heb ik steken laten vallen. Dan mis je de boot en dat is lastig. Ik denk wel dat ik mezelf heb opgewerkt. Ik heb mezelf echt goed laten zien in de trainingen, zeker op relay-gebied. Dat was voor mij ook de enige mogelijkheid om naar de Spelen te gaan. Maar het heeft niet mogen baten."

  "Lastiger om goud te winnen"

  In Sotsji (2014) en Pyeongchang (2018) was Breeuwsma wel van de partij. Beide keren ging het echter mis op de aflossing. In Rusland moest Oranje genoegen nemen met de ondankbare vierde plaats, terwijl in Zuid-Korea een penalty in de halve finales een eind maakte aan alle olympische illusies. Het 'drie keer is scheepsrecht' gaat nu aan zijn neus voorbij. "Ik denk ook echt dat goud winnen zonder mij een stukje lastiger gaat worden."

  Gezien de erelijst van de Oldeboorner heeft hij wel recht van spreken. Breeuwsma behoorde tot de aflossingsploeg die de wereldtitel pakte in 2014 (Montreal), 2017 (Rotterdam) en 2021 (Dordrecht), werd vijf keer Europees kampioen op de relay en stond ook nog een aantal maal op de andere treden van het podium tijdens titeltoernooien.

  "Ik weet van Sjinkie (Knegt, red.) dat hij er ook van baalt dat ik niet mee ben. Die mannen weten ook wel dat ik een meerwaarde heb in de relay. Het is niet zo dat ik het die andere jongens niet gun", verwijst hij naar Dylan Hoogerwerf, die er met het laatste olympische ticket vandoor is gegaan, en reserve Bram Steenaart. "Ik weet hoe hard ze ervoor werken. En ze verdienen die plek ook. Maar ik had er liever zelf gestaan."

  Uitleg heeft hij niet gevraagd. "Daar had ik ook nog geen behoefte aan. Ik weet uit ervaring dat dat weinig uitmaakt. Voor nu is het natuurlijk superzuur, maar ik ga het seizoen gewoon op een mooie manier afmaken. Ik wil de komende weken nog doen wat ik het liefste doe: lekker trainen, harde rondjes rijden, plezier maken op het ijs. Wie weet is er nog een mogelijkheid op de WK, al zal dat een lastig verhaal worden."

  De ploeg het ultieme

  Hij kijkt hoe dan ook terug op een fraaie carrière, met een paar prachtige titels op de aflossing. "Ahoy was echt geniaal, het mooiste ooit. Wereldkampioen geworden toen", haalt hij de WK van 2017 in Rotterdam aan. "En afgelopen seizoen in Dordrecht ook weer. In een leeg stadion. Heel gek, maar misschien toch wel de mooiste, na echt een rotseizoen. Die zit misschien wel het dichtst bij mijn hart.

  Maar het shorttracken op topniveau heeft hem niet alleen op sportief gebied bijzondere momenten opgeleverd. Denk aan het onverwachte overlijden van Lara van Ruijven in de zomer van 2020 en de brand waardoor Sjnkie Knegt getroffen werd. "Lastige dingen, emotioneel ook voor me. Maar als team het mooiste wat er is. De ploeg, alles samen doen, dat is voor mij het ultieme. Dat zal ook het lastigste zijn om straks kwijt te raken."

 5. De shorttrackploeg voor de Olympische Winterspelen is compleet. De KNSB heeft met Rianne de Vries en Dylan Hoogerwerf de laatste twee schaatsers voorgedragen voor de Spelen in Peking.

  In december maakte bondscoach Jeroen Otter zijn eerste acht namen al bekend. Rianne de Vries was er ook al bij in Sotsji en Pyeongchang, maar kwam toen niet in actie. Dylan Hoogerwerf won onlangs de NK, de laatste krachtmeting voor de Spelen.

  Georgie Dalrymple en Bram Steenaart zijn aangewezen als reserves. Zij zullen meereizen naar Peking. Die voorzorgsmaatregel is getroffen omdat de Chinese inreisregels in coronatijd het ingewikkeld maken om vervangers op het laatste moment te laten 'invliegen'. Opvallend is dat het laatste ticket voor de mannen tussen Hoogerwerf en Daan Breeuwsma leek te gaan, maar laatstgenoemde is er dus niet eens bij als reserve.

  Afgelopen weekend werd in Leeuwarden gestreden om de laatste twee olympische tickets tijdens de International Invitation Cup II.

gebr. van Hemert
vd Klauw
gebr. De Hollander

Clubgebouw Vereniging IJssport Koudekerk
Gruttolaan  39
2396 JB Koudekerk aan den Rijn
icons8 facebook old a5d33

Secretariaat Vereniging IJssport Koudekerk
Postadres: Gruttolaan 39
2396 JB Koudekerk aan den Rijn
Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.