NOS schaatsnieuws

NOS Schaatsen
 1. Jutta Leerdam is voor de vierde keer op rij Nederlands kampioen geworden op de 1.000 meter. Bij de Daikin NK afstanden was ze op haar favoriete afstand onder meer Antoinette Rijpma-de Jong te snel af.

  Leerdam snelde in Thialf naar 1.13,58 en was daarmee veel te rap voor haar concurrenten. Rijpma-de Jong kwam nog het dichtst in de buurt met 1.14,86.

  Op de 500 meter van zaterdag moest Leerdam nog genoegen nemen met een tweede plaats. Toen mocht de 22-jarige Femke Kok met de Nederlandse vlag een ereronde rijden.

  De 1.000 meter is echter het hele seizoen al het terrein van de 24-jarige Leerdam. Ze won tot nu toe alle vier de wereldbekerwedstrijden, werd Nederlands en Europees kampioen sprint en dook als eerste vrouw ooit onder de 1.13 op een laaglandbaan.

  Ze reed bij de NK tegen Isabel Grevelt en kon op de kruising naar haar tegenstandster toe rijden. In de bocht raakten de twee elkaar, waardoor Grevelt even wankelde. Leerdam had daar geen last van en snelde door naar de winst.

  De jury keek nog even naar het incident, maar besloot niemand te diskwalificeren.

  "Ik was best wel gebrand", vertelde Leerdam. Daarmee doelde ze op de ietwat teleurstellende 500 meter. "Het is niet lekker als je je niet heel zelfverzekerd voelt, als je hem niet lekker raakt."

  "Ik ben blij dat ik me heb gerevancheerd en heb laten zien dat ik gewoon goed ben", concludeerde Leerdam. "Ik voel me gewoon thuis op deze afstand."

  Zussenstrijd

  De achtste rit van de 1.000 meter was een mooi affiche, want daarin stonden de zussen Antoinette Rijpma-de Jong en Michelle de Jong tegen elkaar. Michelle, met 23 jaar de jongste van de twee, startte sneller dan haar vier jaar oudere zus.

  De 27-jarige Antoinette had echter met de finish in zicht nog net wat meer over en won de zussenstrijd. De twee bezetten na hun race de tweede en derde plaats, die recht geven op deelname aan de WK afstanden.

  Kok wist dus wat haar te doen stond in de slotrit, maar ze kwam niet in de buurt van de tijd van Leerdam en ook de tijden van de zussen De Jong lagen buiten haar bereik. Ze finishte in 1.15,03 en liep daarmee een WK-ticket voor de 1.000 meter mis.

 2. Na de 3.000 meter van zaterdag stond Irene Schouten nog in tranen voor de camera. En dag later rijdt ze lachend met de Nederlandse vlag in haar handen na de 5.000 meter. Schouten heeft bij de Daikin NK afstanden voor de derde keer op rij de Nederlandse titel veroverd op de langste afstand bij de vrouwen.

  Ook op de massastart was ze de sterkste.

  Schouten veroverde op de drie kilometer ternauwernood een startbewijs voor de WK afstanden, die van 2 tot en met 5 maart op het programma staan, en vertelde dat ze moeite heeft met het 'intense jaar' dat ze achter de rug heeft.

  'Mentaal moet ik frisser aan de start staan'

  Een nacht slapen was voor de drievoudig olympisch kampioene voldoende om zich te herpakken en frisser op het ijs te verschijnen voor de vijf kilometer. In de slotrit moest ze diep gaan, maar met een sterke eindsprint lukte het haar Sanne in 't Hof te verslaan. Beide vrouwen plaatsten zich voor de wereldkampioenschappen.

  "Ik kan me niet herinneren dat ik zo kapot ben gegaan op de vijf kilometer", pufte Schouten na haar race.

  "Fysiek ben ik in orde, maar mentaal moet ik frisser aan de start staan", vat Schouten haar gemoedstoestand samen. "Ik heb deze week getwijfeld of ik de NK wel moest rijden, omdat het gewoon niet liep."

  "Als je net op een grens zit, weet je niet of je er goed aan doet. Maar stel dat ik weer goed rijd naarmate het WK dichterbij komt, ga ik heel erg balen. Dus ik heb met mezelf en de ploeg afgesproken: ik rijd, kijk wat het waard is en vanuit daar werken we dan weer verder."

  Schouten is opgelucht na het delen van de mentale druk die ze ervoer de laatste maanden. "Ik moet zeggen: ik liep er al best wel mee, maar wilde het niet tegen al te veel mensen zeggen. Dan ga je toneelspelen als mensen vragen hoe het gaat. Nu is het toch wel een opluchting dat veel mensen het weten."

  Niet naar de wereldbekers

  Schouten kiest er wel voor de twee wereldbekerweekeinden in het Poolse Tomaszów aan zich voorbij te laten gaan, volgende week en het weekeinde daarna. "Ik ga de wereldbekers niet rijden, om gewoon naar het WK toe te werken."

  "Het moet heel veel beter", concludeert ze zelf, ondanks het winnen van NK-goud in de zevende tijd ooit gereden in Thialf. "Op het WK moet het gewoon harder, daar wil ik de komende weken hard aan werken."

  Opnieuw net niet voor Groenewoud

  Marijke Groenewoud greep, net als op de 3.000 meter, nét naast een ticket voor de WK afstanden, eveneens in Heerenveen. Dat startbewijs was voor nummer twee In 't Hof.

  De 24-jarige Groenewoud reed in Thialf pas de derde 5.000 meter van haar carrière. Ze schaatste al snel weg bij haar tegenstandster Maaike Verweij, maar had het in het tweede gedeelte van haar race zwaar.

  Ze beet op haar tanden en vocht zich toch nog naar een tijd dik onder de zeven minuten. Met 6.52,37 haalde ze ook een flinke hap van haar persoonlijk record af.

  Schouten wint ook massastart

  Schouten en Groenewoud verschenen enkele uren later opnieuw op het ijs. Beide vrouwen hebben namelijk ook een voorliefde voor de massastart, waarbij ploegentactiek een belangrijk onderdeel is.

  En omdat Groenewoud en Schouten voor dezelfde ploeg rijden, was het dit keer geen strijd tussen die twee. Toen Schouten besloot weg te rijden, hield Team Zaanlander de achtervolgende groep in bedwang. Groenewoud trok de sprint aan bij die groep en kwam als tweede over de streep.

 3. Patrick Roest is in bloedvorm en dat heeft hij op de slotdag van de Daikin NK afstanden nog maar eens laten zien. De 27-jarige Lekkerkerker werd eerder dit weekend al Nederlands kampioen op de 5.000 en de 1.500 meter en voegde daar zondag de nationale titel op de 10.000 meter aan toe.

  Kjeld Nuis greep de nationale titel op de 1.000 meter. In zijn kielzog pakten Hein Otterspeer en Thomas Krol een ticket voor de WK afstanden.

  Roest volgt Bergsma op

  Roest volgt met zijn zege Jorrit Bergsma op, die al zeven keer in zijn carrière Nederlands kampioen op de langste afstand werd. Voor Roest is het voor het eerst dat hij de titel pakt op de 10.000 meter. In de voorgaande vier edities moest hij genoegen nemen met het zilver.

  "Als je er al twee op zak hebt, wil je wel graag voor de honderdprocentscore gaan", blikte Roest tevreden terug op het NK-weekend. "Dat is heerlijk. Dan kom je lekker door de NK afstanden heen en ga je met vertrouwen richting de WK."

  De strijd om de titel barstte pas echt los in de slotrit, toen de twee grote favorieten op het ijs verschenen: Roest en Bergsma. De twee hielden elkaar in het eerste gedeelte van de tien kilometer in evenwicht. Met nog negen ronden te gaan, kwam de eerste serieuze versnelling van Bergsma.

  Hij probeerde weg te rijden bij Roest door steeds wat meer te versnellen. Roest liet op zijn beurt het gat niet te groot worden en vertrouwde op zijn eindsprint. Dat vertrouwen bleek gegrond, want het lukte hem de rondetijden onder de 29 seconden te krijgen.

  Bergsma probeerde nog aan te haken, maar kwam tekort tegen de ontketende Roest, die finishte in 12.47,22. Wel was Bergsma's tijd van 12.50,88 ruim voldoende voor een startbewijs voor de WK afstanden, die van 2 tot en met 5 maart in Thialf worden verreden.

  Op de WK worden de tien kilometer en de 1.500 meter op dezelfde dag gereden. Al voor het toernooi gaf Roest aan dat het bijna onmogelijk is op beide afstanden mee te doen voor de medailles.

  "Mijn gedachte zegt: alleen de tien kilometer rijden, omdat mijn kansen daar groter zijn. Maar ik moet er nog met mijn coaches over praten voordat we er een klap op geven. Dat ik de 1.500 meter heb gewonnen (op de NK, red.), maakt die keuze wel moeilijker."

  Aan de andere kant zou Roest zijn ploeggenoot Wesly Dijs met een afmelding aan een WK-ticket kunnen helpen, want Dijs werd op de NK vierde op de 1.500 meter. Bij een afmelding van Roest zou dat startbewijs doorschuiven naar Dijs.

  Bergsma kan toch nog juichen

  Bergsma kon later op de dag toch ook nog juichen. Hij schaatste met groot vertoon van macht naar de titel op de massastart. Zijn ploeggenoot Harm Visser kwam als tweede over de finish. Bart Hoolwerf, de titelverdediger, was niet opgewassen tegen het ploegenwerk van Jumbo-Visma. Hij finishte als derde.

  Op de kilometer, de laatste individuele afstand van de NK, was Nuis voor de zesde keer in zijn carrière de sterkste. Met 1.08,04 was hij nipt sneller dan Hein Otterspeer, die in zijn rit tegen Thomas Krol 1.08,08 had neergezet. Krol werd derde in 1.08,37.

  Krol, de regerend wereld- en olympisch kampioen, trekt daarmee zijn tot nu toe teleurstellende seizoen door. Hij won dit seizoen nog niet op zijn favoriete afstand, de 1.000 meter, en plaatste zich ook niet voor de EK sprint van afgelopen januari.

  Zijn tijd bij de NK afstanden was zondag wel net snel genoeg om een startbewijs voor de WK af te dwingen.

  Titelverdediger Kai Verbij kon vanwege een liesblessure niet aan de start van de 1.000 meter verschijnen in Thialf.

 4. Rood aangelopen kwam ze over de finish in Thialf. De Nederlandse titel op de drie kilometer bleef bij de NK afstanden buiten bereik voor de olympisch kampioene. Irene Schouten werd 'slechts' derde en plaatste zich met de hakken over de sloot voor de WK afstanden. Drie honderdsten hield ze over op ploeggenote Marijke Groenewoud.

  "Ik wist dat ik niet super was en natuurlijk wil ik winnen, zeker, maar ik ben wel blij dat ik me geplaatst heb." Enorm teleurgesteld was Schouten dus niet met brons. Toch kregen niet veel later emoties de overhand bij de drievoudig olympisch kampioene.

  "De laatste tijd is het lang vechten, vechten tegen mezelf", verklaarde ze haar tranen.

  "Ik heb best wel een intens jaar gehad, daar heb ik de laatste maanden wat moeite mee. Ik had het al eerder door, waardoor ik wat gas terug heb genomen." Schouten liet eind december de NK allround aan zich voorbijgaan en deed daardoor ook niet mee aan de Europese kampioenschappen.

  "In mijn wereld is er eigenlijk geen 'nee'. Als je heel graag wil, kan er heel veel. En waarschijnlijk heb ik gewoon iets te veel gedaan van alles. Ik hoop dat ik op tijd op de rem heb getrapt en op tijd goed ben voor het WK."

  Bekijk hieronder de samenvatting van de 3.000 meter, die gewonnen werd door Antoinette Rijpma-De Jong.

  "Mentaal is het afgelopen jaar een heel zwaar jaar geweest. Er is zoveel bij gekomen, ik wilde heel graag van alles aanpakken", zegt Schouten.

  Schouten werd geleefd na het behalen van olympisch goud op de drie kilometer, de vijf kilometer en de massastart. "Van de zomer was ik al heel druk. Het trainen ging allemaal goed en ik had geen klagen, maar in november en december merkte ik dat het steeds meer moeite ging kosten. Sindsdien zeg ik vaker 'nee'."

  Nog twee afstanden

  Schouten rijdt zondag nog de vijf kilometer en de massastart bij de NK afstanden. De WK zijn van 2 tot en met 5 maart in Heerenveen.

 5. Patrick Roest heeft bij de Daikin NK afstanden voor een grote verrassing gezorgd op de 1.500 meter. De 27-jarige Lekkerkerker was wereldkampioen Thomas Krol en olympisch kampioen Kjeld Nuis te snel af en pakte de Nederlandse titel.

  Voor Roest is het al zijn tweede titel van dit weekend. Op de 5.000 meter was hij vrijdagavond ook al de sterkste.

  Roest had in Wesly Dijs een goede tegenstander op de middellange afstand. Hij moest zijn best doen om Dijs bij te halen en de rit te winnen. Een fenomenale slotronde van 27 seconden hielp hem naar een eindtijd van 1.44,55.

  Nuis vs. Krol

  Na Roest kwamen Nuis en Krol op het ijs voor een titanenstrijd. De verwachting was dat uit die rit de Nederlands kampioen zou komen.

  Voor olympisch kwampioen Nuis was het seizoen wat stroef begonnen, vanwege een liesblessure. Door gebrek aan wedstrijdritme duurde het even voordat hij zich weer kon meten met de wereldtop. Bij de recentste wereldbekerwedstrijden, halverwege december in Calgary, was hij weer helemaal terug en pakte hij goud.

  Krol greep daar het brons, net zoals hij deed bij de tweede World Cup van het seizoen. De regerend wereldkampioen sprint kent een wisselvallig seizoen. Zo liep hij de EK sprint mis, waardoor hij zijn Europese titel niet kon verdedigen.

  De strijd tussen Nuis en Krol ging gelijk op en werd pas beslist op de streep. Krol kwam enkele millimeters eerder over de streep. Zijn tijd (1.44,86) was echter niet genoeg om Roest te verslaan.

  Pijn bij Nuis

  "Het deed vooral heel erg pijn", zei Nuis na afloop. "Dit zijn wel de mooiere ritten voor een schaatser, om tegen elkaar op het scherpst van de snede te winnen."

  Mede door een missertje in de bocht kon Nuis de winst niet pakken. "Veel te vroeg op de blokken, echt een beginnersfout. Dan doe ik mezelf gewoon de das om. Ik lig bijna op m'n snufferd."

  Roest ziet het aan

  Roest zag het vanaf het middenterrein aan en concludeerde dat hij in vorm is. "Het is zwaar ijs. Dan moet je in goeden doen zijn om door te blijven stampen."

  "Ik begon het seizoen al heel erg goed en stapje voor stapje gaat het nog beter. Ik ben blij dat het WK er vrij snel al aan komt, zodat ik die vorm goed kan behouden."

  Roest stond al vaker op het podium van de 1.500 meter bij de NK afstanden, maar pakte de nationale titel nog nooit. "Ik win ze niet zo heel vaak", wist Roest zelf ook. "Dan is het wel lekker om het op het Nederlands kampioenschap te doen."

  Bij de NK afstanden in Thialf staan niet alleen Nederlandse titels op het spel, maar ook startbewijzen voor de WK afstanden.

  De snelste drie schaatsers per afstand plaatsen zich voor de WK, alleen op de 5.000 meter van de vrouwen en de 10.000 meter van de mannen kwalificeren zich de eerste twee. De WK afstanden worden van 2 tot en met 5 maart gehouden in Heerenveen.

gebr. van Hemert
gebr. De Hollander

Clubgebouw Vereniging IJs en skeelersport Koudekerk
Gruttolaan  39
2396 JB Koudekerk aan den Rijn
icons8 facebook old a5d33 icons8 facebook old a5d33

Secretariaat Vereniging IJs en skeelersport Koudekerk
Postadres: De Tas 7
2396 VN Koudekerk aan den Rijn
Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.