Skip to main content

NOS schaatsnieuws

NOS Schaatsen
 1. Isabel Grevelt schaatst de komende jaren voor Jumbo-Visma. Ze maakt de overstap van Gewest Friesland en heeft een contract ondertekend tot en met de Olympische Winterspelen van 2026, in Milaan.

  "Het is tijd om mijn vleugels uit te slaan", schrijft Grevelt in een verklaring. "Alles ademt hier topsport. Ik kan niet wachten om aan dit nieuwe avontuur te beginnen."

  NK sprint

  De 21-jarige Grevelt pakte in februari een gouden medaille op de NK sprint. Een week eerder was ze op de WK afstanden, tijdens haar individuele debuut, als zesde geëindigd op de 1.000 meter.

  Bij Jumbo-Visma vertrokken dit jaar enkele grote namen. Jorrit Bergsma (AH Zaanlander) en Antoinette Rijpma-De Jong (Reggeborgh) wisselden van werkgever. Thomas Krol zette een punt achter zijn loopbaan.

  Ook het contract van Jutta Leerdam liep deze week af. Het is nog niet bekend waar ze haar schaatscarrière gaat vervolgen.

 2. Kaori Sakamoto is in Montreal voor de derde keer wereldkampioene kunstschaatsen geworden. De 23-jarige Japanse, vierde op de korte kür, won de titel na een prachtig optreden op de vrije kür.

  Het podium werd gecompleteerd door twee 17-jarigen: de Amerikaanse Isabeau Levito werd tweede, voor de Zuid-Koreaanse Kim Chae-yeon.

  Val Hendrickx

  Europees kampioene Loena Hendrickx gold na de winst op de korte kür (woensdag) als de favoriete, maar de 24-jarige Belgische, die in Canada met heupproblemen kampte, kwam op de vrije kür ten val en en zakte van de eerste naar de vierde plaats.

  Sakamoto was met haar totaal van 222,96 punten veruit de beste. Ze is de eerste sinds Peggy Flemming die drie keer achter elkaar de wereldtitel verovert. De Amerikaanse lukte dat van 1966 tot 1968.

 3. Beethoven, Kanye West, Adele en Guns N' Roses komen samen op de schaatsbaan van Montreal. Op hun muziek zwieren en springen deze week 's werelds beste kunstrijders tijdens de WK over het ijs.

  Maak een afspeellijst van alle muziek die voorbij komt en je krijgt een zeldzame mix van genres. Hoe komen de schaatsers eigenlijk tot hun muziekkeuze?

  Dat iedereen altijd op het Zwanenmeer schaatst, is een achterhaald idee. "Natuurlijk wordt nog wel veel klassieke muziek gebruikt, maar je ziet elk genre wel voorbijkomen", vertelt Thomas Kennes, coach van onder anderen kunstschaatsster Lindsay van Zundert.

  Luister (en kijk) naar zomaar wat muziekgenres tijdens de WK:

  Een pirouette op Madonna, drievoudige axels op de soundtrack van The Lion King of een passenserie op Aznavour, het is maar net wat bij de schaatser past. "De ene rijder is absoluut niet gemaakt voor iets klassieks. En soms heb je een schaatser die juist iets atletischer of sierlijker is, van nature klassiek geschoold, met mooi gestrekte armen of benen. Per rijder weeg je af wat punten gaat opleveren."

  Voor muziekkeuze reikt de jury geen punten uit, maar in alle categorieën - solo's voor mannen, solo's voor vrouwen, het paarrijden en het ijsdansen - is het wel een essentieel onderdeel van de algehele oefening.

  Choreografen

  Langs de ijsbaan drukt niet iemand willekeurig op 'play'. Over elk detail is nagedacht. "In het ideale scenario kiest de rijder helemaal zelf de muziek." Maar, weet Kennes, in de top zijn choreografen onmisbaar.

  "Choreografen gaan nog verder in op de materie. Zij zoeken iets wat past bij de atleet, wat ogen doet openen, wat bekendheid creëert, wat een statement kan opleveren. Daar zit echt een heel idee achter."

  Van Zundert - deze WK niet aanwezig - werkt met de Franse topchoreograaf Benoît Richaud. "Alles gaat in samenspraak met hem", zegt Kennes.

  "Meestal komt hij met een voorstel. Het 'Pirates of the Caribbean'-thema, de kür die Lindsay de afgelopen twee seizoenen heeft gereden, is een keuze van Benoît geweest. Eerst wist Lindsay niet helemaal of het haar ding was, maar uiteindelijk bleek het iets heel goeds."

  Vaak schaatsen kunstrijders zeker één seizoen lang dezelfde oefening, soms langer. Maar dan wordt het wel tijd voor iets nieuws. "Het ene jaar gaan we voor iets klassieks, het andere jaar gaan we voor iets moderns. Of we willen een tango", zegt Kennes. "Zodat je je performance blijft ontwikkelen."

  Soms grijpt een schaatser voor een belangrijk toernooi terug op een oude, vertrouwde oefening. Eentje die goed voelt.

  Zang

  Sinds de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji is zang toegestaan in de muziek, iets wat volgens Kennes flinke invloed heeft gehad. "Mensen kiezen er daarmee voor om wat extra emotie over te brengen op de jury en het publiek. Allemaal ontwikkeling om de sport interessant te houden voor de rijders, maar ook voor het publiek."

  Niets is inmiddels meer te gek. Hiphop-medleys, soundtracks van populaire tv-series als Game of Thrones en een ode aan zangers, zoals 'de Nederlandse Freddie Mercury' deed, komen tegenwoordig langs.

  Kun je in theorie kunstschaatsen op gangsterrap? Kennes: "Als je de vocals eraf haalt, is het wellicht mogelijk. Want schelden hoort er namelijk niet bij. Voor de rest zijn er weinig regels."

  Alleen de lengte is begrensd. De oefeningen moeten passen in een korte kür (2 minuten 40 seconden) en lange kür (4 minuten). Soms worden nummers ingekort, in een enkel geval zelfs speciaal gecomponeerd. "We werken met componisten. Die knippen en plakken alles zo, dat de muziek tot een korte of een lange kür kan worden gemaakt. Alles moet kloppen met de muziek."

  IJsdansen

  In het ijsdansen speelt muziek een nóg grotere rol. Geen grote sprongen, maar juist meer dans. "We trainen constant op muziek", zegt het Nederlandse ijsdanspaar Chelsea Verhaegh en Sherim van Geffen. "Elke beat weten wij waar we moeten zijn."

  Veel topchoreografen van solorijders begonnen ooit met ijsdansen. "Benoît Richaud, ja. Maar Adam Solya, de choreograaf van Loena Hendrickx, ook", zegt Verhaegh.

  IJsdansers zijn in de ritmische dans gebonden aan eisen die schaatsfederatie ISU jaarlijks stelt. Bepaalde delen van de kür moesten dit jaar in een ritme van 100 beats per minuut worden uitgevoerd. En er was - zoals jaarlijks gebruik - een thema: de jaren tachtig.

  Dat hadden Verhaegh en Van Geffen - ook niet actief op de WK in Canada - toch graag anders gezien. Geef hen maar iets klassiekers, liever geen hiphop. "Een tango of een wals, het ballroomdansen ligt meer in ons straatje", zegt Van Geffen. "Het latin-jaar beviel ons wel", springt Verhaegh bij.

  Zoals Formule 1-teams hun kennis niet delen, zo lopen kunstschaatsers ook niet te koop met hun gekozen muziek en oefeningen.

  Kennes: "Dat houdt men redelijk geheim. Ook als er iets op sociale media wordt gepost, halen ze altijd de muziek eraf. Tot een aantal weken voor de wedstrijd."

  Vlak voor een evenement, zoals de WK in Canada, zijn de gekozen nummers door iedereen vrij in te zien.

  Statement geven

  Indruk maken met je kür, daar draait het om. "Een statement maken", zegt Kennes.

  "Als je aankomt met hardstyle wordt dat denk ik niet heel erg gewaardeerd, maar als je de kwaliteiten hebt om het in een passenserie te gebruiken, waarom dan niet? The sky is the limit."

 4. Daria Danilova en Michel Tsiba hebben zich op de WK kunstrijden in Montreal geplaatst voor de finale paarrijden.

  Het Nederlandse duo moest op de korte kür 4 van de 24 koppels achter zich houden en dat was geen probleem voor de nummer dertien van vorig jaar. Op de muziek van Lorde ging Tsiba wel al snel in de fout bij een drievoudige saltsjov, maar met een score van 59,07 was plaatsing voor de vrije kür direct in de knip.

  Zeventiende

  Uiteindelijk lieten de 21-jarige in Moskou geboren Danilova en de vijf jaar oudere Groninger Tsiba de zeventiende scoren noteren bij het titeltoernooi in Canada.

  De Canadezen Deanna Stellato-Dudek en Maxime Deschamps hadden met 77,48 de beste score. Zij bleven de titelhouders Miura en Kihara uit Japan vier punten voor.

 5. Suzanne Schulting wordt volgende week geopereerd aan haar rechterenkel, die ze afgelopen weekend brak tijdens de WK shorttrack in Rotterdam. Schulting hoopt in de zomer haar rentree te kunnen maken op het ijs. Dat meldt de shorttrackvedette op Instagram.

  "Enkel-update: ik word volgende week dinsdag geopereerd", schrijft Schulting. "Het zal een intensief revalidatietraject worden, maar ik ben erg optimistisch. Het is niet onrealistisch om deze zomer weer op het ijs te staan."

  Moeizaam WK

  De 26-jarige Schulting kende een moeizaam WK. Ze kwam zaterdag in de finale van de 1.500 meter ten val en werd later die dag gediskwalificeerd in de halve finales van de 500 meter. In de finale van de 1.000 meter kwam Schulting in botsing met de Belgische Hanne Desmet.

  Desmet werd door de jury gediskwalificeerd en er volgde een herstart, waarna Schulting een paar rondes reed maar uiteindelijk moest opgeven. In het ziekenhuis bleek er een breuk in haar enkel te zitten.