NOS schaatsnieuws
-
Schaatser Wennemars geopereerd aan knie: 'Alles aan doen om snel terug te keren'
Schaatser Joep Wennemars komt voorlopig niet in actie. De 21-jarige langebaanschaatser van Team Jumbo heeft zich vrijdag laten opereren aan zijn linkerknie.
Vorige week raakte Wennemars tijdens een training in Thialf geblesseerd. Na onderzoek werd duidelijk dat het ging om een scheurtje in zijn meniscus.
"Ik wil er positief in staan, terugkijken brengt mij nergens. Ik ga er alles aan doen om snel terug te keren op het ijs en hier sterker uit te komen", zegt hij in een persbericht.
Onder het mes
Op advies van de artsen heeft Wennemars zich laten opereren. "Niet leuk om te horen, maar wat nodig is moet gebeuren. Ik hou het positief en ga mijn uiterste best doen zo sterk mogelijk hieruit te komen. Slecht nieuws komt nooit gelegen, maar het kan altijd erger"
Vorig jaar won Wennemars zilver op de NK sprint in Heerenveen en mocht daarna meedoen aan het WK sprint in Inzell. Tot 2026 staat hij nog onder contract bij Team Jumbo, dat vanaf 1 oktober Team Essent gaat heten.
Het nieuwe schaatsseizoen begint 8 november in Heerenveen met het kwalificatietoernooi voor de wereldbekers.
-
IJsbaan Thialf voert helmplicht in na ongelukken met letsel
IJsbaan Thialf in Heerenveen gaat schaatsers verplichten om een helm te dragen op het ijs. Het ijsstadion kiest daarvoor "na een toenemend aantal incidenten met aanzienlijk letsel".
Thialf noemt de helmplicht een noodzakelijke stap om het risico op ernstig (hoofd)letsel te voorkomen en een veiligere schaatsomgeving te creëren.
Directeur Minne Dolstra zegt dat het merendeel van de schaatsers het gebruik van de helm toejuicht. "We zien steeds meer verenigingen die het dragen van een helm verplicht stellen en recreatieve bezoekers die het ijs betreden met een helm op." Volgens Dolstra gebeuren de meeste ongelukken onder recreanten, schrijft Omrop Fryslân.
Topsporters
Topsporters zijn deels uitgezonderd van de regel. In Nederland is een helm al jaren verplicht bij shorttrack, marathonschaatsen en massastart. Ook bij de teamsprint en ploegenachtervolging moeten schaatsers van de Internationale Schaatsunie (ISU) een helm dragen. Langebaanschaatsers kiezen zelf of ze een helm willen dragen of verenigingen stellen dat verplicht. IJsbaan Thialf wil zich niet mengen in het beleid van de ISU.
Langebaanschaatsster Femke Kok: "Als professionals zijn wij goed getraind en weten we hoe we hiermee om moeten gaan. Het is vooral enorm schrikken als we een minder ervaren sporter een harde klap zien maken." Ze vindt de helmplicht voor recreanten in Thialf een goed idee. "Een ongeluk zit in een klein hoekje."
Ook schaatsbond KNSB juicht de helmplicht in Thialf toe. "Als je schaatst, kun je vallen. Hoe drukker het is op het ijs, des te groter de kans op een valpartij. Vandaar dat dringende advies: draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid."
De nieuwe regel gaat in op 23 september, bij de start van het nieuwe schaatsseizoen.
-
Essent nieuwe hoofdsponsor schaatsteam Jumbo: 'Belangrijk voor hele schaatssport'
Energieleverancier Essent is vanaf 1 oktober de nieuwe hoofdsponsor van de schaatsploeg van coach Jac Orie en commercieel directeur Sven Kramer. Jumbo, de vorige hoofdsponsor, doet na elf jaar een stapje opzij, maar blijft nog wel betrokken bij de ploeg. Met de deal keert Essent na tien jaar afwezigheid terug in de schaatssport.
"We zijn er hartstikke blij mee. De samenwerking met Essent is niet alleen voor ons belangrijk, maar ook belangrijk voor de gehele schaatssport", aldus Orie.
De ploeg kende afgelopen jaar een moeizaam seizoen. Er werd weinig gewonnen, terwijl het team lange tijd de meest dominante ploeg van Nederland was. Ervaren krachten als Jutta Leerdam, Antoinette Rijpma-de Jong, Kai Verbij en Jorrit Bergsma vonden hun heil ergens anders.
Vernieuwing is nu het credo, met de Winterspelen van 2026 in het achterhoofd.
Sponsorschap breder dan alleen schaatsploeg
De deal met Essent beslaat minimaal drie jaar. In het sponsorschap staat niet alleen de schaatsploeg centraal, het bedrijf gaat ook helpen bij het verduurzamen van kunstijsbanen en verbindt zich als maatschappelijk partner aan de Sven Kramer Academy.
De stichting van de viervoudig olympisch kampioen heeft als doel om jeugd en volwassenen te enthousiasmeren voor de schaatssport.
Een mooie stap, aldus Kramer: "Schaatsen is toch een beetje cultureel erfgoed, maar helaas is er een terugloop in het aantal kinderen dat schaatst. Een van onze doelstellingen is dat ieder kind voor zijn 13de een keer geschaatst moet hebben. Als we dat samen met Essent vorm kunnen geven, is dat fantastisch."
Vernieuwing
Orie en Kramer haalden een aantal nieuwe schaatsers binnen, van wie shorttrackster Suzanne Schulting misschien wel de verrassendste was. De meervoudig olympisch kampioene gaat onder de vleugels van Orie en Kramer naast haar shorttrackcarrière een langebaantraject volgen. Eerder haalde de ploeg - waar ook Joep Wennemars deel van uitmaakt - de talenten Freek van der Ham en Meike Veen al binnen.
Met een mix van gevestigde namen en jong talent richt Orie zich nu op ontwikkeling en groei. "We zijn altijd een team geweest dat de grenzen probeert op te rekken en nieuwe dingen wil proberen, om uiteindelijk betere prestaties neer te zetten", aldus de coach en sportief directeur van het team.
Of Team Essent nog andere schaatsers wil vastleggen voor komend seizoen? "Nee, dit is het team waarmee we het gaan doen", reageert Orie resoluut. Ook een mogelijke terugkeer van Leerdam bij de ploeg, die eind vorig seizoen besloot individueel verder te gaan, is uitgesloten.
Nieuwe seizoen
Het nieuwe schaatsseizoen laat nog even op zich wachten: op 8 november zijn in Heerenveen kwalificatiewedstrijden voor de wereldbekers. Van 22 tot en met 24 november staan vervolgens de eerste wereldbekerwedstrijden in het Japanse Nagano op het programma.
-
Schaatsmarathons moeten Knegts shorttrack-carrière nieuw leven inblazen
Shorttracker Sjinkie Knegt hoopt door marathons te schaatsen zijn shorttrack-carrière nieuw leven in te blazen. De 35-jarige Fries heeft zich bij de schaatsploeg A6.nl-KMC aangesloten, zo meldt hij aan de website van de schaatsbond.
De viervoudig wereldkampioen shorttrack werd afgelopen jaar gepasseerd voor wereldbekerwedstrijden en plaatste zich niet voor het WK in Rotterdam. Bondscoach Niels Kerstholt koos voor andere shorttrackers, mede omdat Knegt niet fit genoeg was.
'Luie reet'
Daar moet nu verandering in komen. Dankzij schaatsmarathons. Henkjan Meijer, van het bedrijf A6.nl, bracht hem op het idee, zegt Knegt tegen schaatsen.nl. "Henk had de gedachte: we moeten Sjinkie weer op de rit krijgen. Die moet een ander soort sparringspartner krijgen, zodat die weer gaat trainen met z'n luie reet."
Meijer: "Dat Sjinkie nu in onze ploeg zit, heeft slechts een doel. Dat hij deze winter opnieuw aan de wereldbekerwedstrijden shorttrack kan meedoen. En wanneer het kan met zijn shorttrackprogramma, rijdt hij marathons in het pak van A6, zonder dat we van hem iets verwachten. Hij traint al zo lang op dezelfde manier, dat hij best iets anders kan gebruiken. Van marathons krijgt hij ook meer inhoud."
-
Eerste schaatsrel een feit: Anema laat schaatssters niet meetrainen met achtervolgingsploeg
Het is eind augustus, maar het eerste relletje in de schaatswereld is al een feit. De vrouwen van Albert Heijn Zaanlander doen dit seizoen niet mee aan de centrale trainingen bij de nationale ploegenachtervolging.
Dat betekent dat onder anderen Marijke Groenewoud, Elisa Dul en Melissa Wijfje zullen ontbreken op de centrale trainingen, die bondscoach Rintje Ritsma gebruikt om een ploeg te formeren voor de wereldbekerwedstrijden.
'Andere rijdsters niet klaar'
Coach Jillert Anema van Albert Heijn Zaanlander vindt dat die trainingen zijn schaatssters niet beter maken, maar juist slechter. "Mijn sporters zijn er volledig klaar voor", zegt hij tegen Schaatsen.nl. "Andere rijdsters niet..."
Daarmee doelt hij op teams die schaatsers naar eigen zeggen "consequent" terugtrekken en "hun taak niet serieus opnemen". Anema benadrukt dat er geen sprake is van een persoonlijk geschil met de bondscoach.
"Daardoor krijg je in zo'n training een enorm potentieverschil. Daar worden onze schaatssters minder van. Daar heb ik niks aan. Ik moet er juist op toezien dat mijn schaatssters zich verbeteren."
Wereldkampioen
Het is niet de eerste keer dat de ploegenachtervolging voor wrijving binnen de schaatswereld zorgt. De Nederlandse vrouwen zijn traditioneel sterk op het onderdeel - vorig seizoen veroverden Joy Beune, Marijke Groenewoud en de inmiddels gestopte Irene Schouten de zevende wereldtitel voor Nederland - maar het loopt lang niet altijd soepel.
Zo werden de vrouwen bij de WK in 2023 gediskwalificeerd omdat Beune met een blote enkel reed. Vorig seizoen vergat Beune bij een wereldbeker haar transponders, waardoor de tijd van Nederland ook niet telde.
Ook is er al jaren veel te doen om de gezamenlijke trainingen. De bondscoach wil graag met zijn selectie samen trainen, maar bij de commerciële ploegen spelen ook andere belangen; elk team heeft een eigen trainingsopbouw en er zijn tijdens het seizoen veel wedstrijden, waardoor er weinig tijd overblijft.
Eigen trainingen
"Wij trainen wekelijks zelf op de ploegenachtervolging", zegt Anema, die erop wijst dat zijn schaatssters wel beschikbaar zullen blijven voor de wereldbekerwedstrijden. "Ik raad alle teams aan dat te doen."
Bondscoach Ritsma denkt niet dat de afwezigheid van Anema's vrouwenploeg voor problemen zal zorgen. Er zijn voldoende goede schaatssters om uit te kiezen, zegt hij. "Uit de groep van deelnemers aan een wereldbeker kan ik te allen tijde een ervaren drietal selecteren."
Het schaatsseizoen begint op 8 november in Heerenveen met de kwalificatiewedstrijden voor de wereldbekers. Van 22 tot en met 24 november worden de eerste wereldbekerwedstrijden verreden in het Japanse Nagano.