NOS schaatsnieuws

NOS Schaatsen
 1. Rechts een sloppenwijk, links de drukste verkeersader van Medellín. In het midden raast een blonde staart in een groen-wit skeelerpakje met een gangetje van 35 kilometer per uur over de weg.

  Irene Schouten is na een schaatsseizoen vol overwinningen op zoek gegaan naar een nieuw avontuur. Die zoektocht bracht haar de afgelopen weken in Colombia.

  Bekijk hieronder de reportage. De complete reportage vind je hier:

  Nog voor haar succesvolle olympische missie hakte Schouten de knoop door. Ze verlengde haar contract bij de ploeg van Jillert Anema, de ingeslagen weg heeft nog veel potentie. Een overstap naar een ander team ziet ze nu niet zitten.

  "Ik snap heel goed dat sporters die jarenlang hetzelfde programma draaien na zo'n olympisch seizoen op zoek zijn naar een nieuwe prikkel. Maar ik los het op een andere manier op", zegt Schouten met een grote glimlach, kijkend over de Colombiaanse miljoenenstad.

  Niet weer naar dezelfde berg

  Samen met haar man Dirkjan Mak en de tweelingbroers Kay en Rick Schipper, inline-skaters die al veel vaker voor het inlinen in Zuid-Amerika waren, trok ze de oceaan over. Niet voor de negende keer op rij drie weken op een kale berg in Italië, maar trainen in een totaal nieuwe omgeving.

  "In Italië had ik nu al precies geweten welke training ik op welke berg had moeten uitvoeren. Ik wilde echt even iets anders." De keuze voor Colombia was toen snel gemaakt. Schouten combineert al sinds haar juniorentijd het schaatsen met inline-skaten. En het Zuid-Amerikaanse land is de bakermat van de sport op wieltjes.

  Club PAEN in het zuiden van Medellín wilde de drievoudig goudenmedaillewinnares best drie weken opnemen in de trainingsgroep. "Ik denk dat ik voor de Spelen ook wel welkom was geweest. Maar de medailles helpen wel mee natuurlijk."

  De club won afgelopen jaar nog het nationale clubkampioenschap in een land waar inline-skaten na voetbal en wielrennen de derde sport is. "Het is de beste club van het land, maar ik denk eigenlijk wel de beste club van de wereld."

  Inmiddels kijken haar trainingsgenoten niet meer zo gek op van een blondine in hun treintje. Maar zodra de training is afgelopen zijn er altijd wel een paar die smachten naar een fotootje. Al is dat vaak lang wachten. Eigenlijk elke training is Schouten langer bezig dan de rest. "Het enige wat ik hier doe is uren maken. Dus dan moet je nog even door."

  Haar coach Anema snapt de wens van Schouten om het eens anders te doen. Ze krijgt de vrijheid, maar één ding was essentieel. De trip moet een hoogtestage zijn. Die fysieke prikkel wil Anema graag in deze fase van het seizoen.

  Het appartement dat ze huurt, ligt op 2.500 meter hoogte bovenop de klim Las Palmas, ten westen van Medellín. Zelfs 700 meter hoger dan waar haar ploeg zich in dezelfde weken bevindt.

  Net als Van Vleuten en Dumoulin

  Trainen doet ze vooral op 1.500 meter hoogte op één van de vele skatebanen in de stad. En op de klim van en naar haar appartement, want ze zit er net zo vaak op de fiets. Bij haar collega-sporters keek ze af dat er op de Colombiaanse bergkammen prima gefietst kan worden.

  "Ik volg Annemiek van Vleuten en Tom Dumoulin. Zij zijn hier al meerdere keren geweest om te fietsen, dus dan vertrouw ik erop dat het goed kan."

  Schouten oogt zeer ontspannen tijdens haar trainingsvakantie. "Je gaat even naar de stad, andere dingen bekijken. Terwijl het op trainingskamp altijd hetzelfde is. Zo laat ontbijt, zo laat training en zo laat eten. Hier kijk ik hoe het loopt, dat is wel heel fijn."

  Haar trainers zijn niet bang dat Schouten te weinig zal trainen. "Er wordt tegen mij vaak gezegd: Irene, blijf wel genieten'." Het trainingsbeest in haar moet vaak worden getemd. Na ruim twee weken krijgt ze het bericht vanuit de staf: 'Je hebt de trainingen wel gedaan. Het is goed zo'.

  'Hard werken gaat boven talent'

  Maar stilzitten zal Schouten nooit doen. "Het is ongekend. Irene gaat maar door", zegt haar man Dirkjan hangend over de boarding van de skeelerbaan. "Ze is echt altijd als laatste klaar."

  Schouten legt uit: "Dat harde trainen, dat komt doordat ik vroeger niet altijd de beste was. Maar ik dacht altijd: als ik maar m'n best doe, dan heb ik er alles aan gedaan. En met die instelling ben ik heel ver gekomen."

  Het maakt haar trots. Dat het succes dat ze nu heeft voortkomt uit hard werken. "Ik denk dat de mensen om mij heen ook wel zien dat ik er heel hard voor werk. Dat het bij mij niet aan is komen waaien. Hard werken gaat boven talent."

  Voor Schouten is het belangrijk dat ze samen met haar kersverse man deze trip kan maken. "Ik weet niet hoe lang ik nog sport. Ik vind het nu nog heel leuk, maar ik doe het geen tien jaar meer. En zo'n reis als nu, maak je niet zomaar. Dan is het wel heel leuk om het samen te beleven."

  Het is stiekem zelfs een soort huwelijksreis. "Een beetje wel. Ooit willen we, als ik gestopt ben, een echte huwelijksreis maken waar ik kan doen en laten wat ik wil. Nu ben ik toch iets te streng voor mezelf, omdat ik de trainingen goed wil doen."

 2. Sven Kramer krijgt een prominente rol binnen de sportploeg van Jumbo-Visma. De viervoudig olympisch schaatskampioen wordt directeur business development bij de schaats- en wielerploeg. Hij wil zijn netwerk inzetten voor een 'commerciële groei van de organisatie'.

  "Ik zie deze nieuwe stap als een groot avontuur, net zoals ik ooit mijn topsportcarrière ben begonnen", aldus de 36-jarige Kramer. "De afgelopen maanden heb ik naast wat rust ook vooral veel gesprekken gevoerd over deze nieuwe rol."

  Kramer vervolgt: "Uiteindelijk moeten we met elkaar de goede voorwaarden creëren, zodat onze atleten optimaal kunnen presteren."

  In maart werd er afscheid genomen van schaatslegende Kramer. Dat gebeurde in een uitverkocht Thialf. Kramer wil toch actief blijven in de sportwereld, zo blijkt.

  Richard Plugge, van Jumbo-Visma, is blij met het besluit van de Fries. "Wij willen topsporters ook na hun carrière helpen zich te ontwikkelen. Sven kan met zijn netwerk, mentaliteit en ervaring in de topsport een waardevolle bijdrage leveren aan de verdere groei van ons team", aldus de algemeen directeur.

 3. De schaatsacademie van Sven Kramer breidt uit. Komend seizoen zit de academie niet meer alleen in Thialf, maar ook in Tilburg en Enschede. Doel van de Olympisch kampioen is om de jeugd te stimuleren en motiveren om te gaan schaatsen.

  Kramer is twee jaar geleden met zijn Sven Kramer academie (SKA) in Heerenveen begonnen, nadat hij opmerkte dat steeds minder kinderen het ijs op gaan. Hij wil er met zijn academie voor zorgen dat iedereen in Nederland voor zijn of haar 12e op zijn minst één keer op schaatsen heeft gestaan.

  Bij de academie krijgen kinderen en volwassenen les van instructeurs die worden opgeleid door de Sven Kramer Academie. De eerste twee jaar van de SKA in Heerenveen waren een succes en daarom breidt de academie nu uit met de SKA Tilburg en de SKA Twente.

  Trots op nieuwe stap

  Douwe de Vries, vriend van Kramer en directeur van de academie, is trots op de nieuwe stap. "Door de Sven Kramer Academie te koppelen aan de geweldige organisaties in Tilburg en Enschede zorgen we ervoor dat we meer kinderen en volwassenen in Nederland op het ijs krijgen", zegt hij tegen Omrop Fryslân.

  Kramer is zelf aanwezig bij de opening van de academies, op 1 oktober in Tilburg en op 8 oktober in Enschede.

 4. Ireen Wüst, Nederlands succesvolste olympiër aller tijden, gaat schaats- en fietstalent begeleiden bij TalentNED. Als zogeheten 'topsportmentor' zal Wüst zich ontfermen over jonge amateurs die vroeg of laat de stap naar de Nederlandse topsport moeten maken.

  Bij TalentNED wordt ze herenigd met Gerard Kemkers, directeur van TalentNED. Wüst en Kemkers werkten negen jaar succesvol samen bij schaatsploeg TVM.

  "Ik ben erg verheugd dat Ireen, met al haar kennis en ervaring, gaat helpen", zegt Kemkers. "We willen graag de nieuwe Sven, Marianne, Mathieu óf Ireen opleiden en vinden het fantastisch dat we talenten kunnen koppelen aan de meest succesvolle olympiër aller tijden."

  Begin carrière na topsport

  Voor Wüst, die in maart van dit jaar stopte met schaatsen, is het een begin van haar carrière na het topsportleven. "Ik vind het fantastisch om met mijn 18 jaar aan ervaring in de topsport de talenten van de toekomst verder te gaan helpen. Tijdens mijn topsportcarrière had ik ook graag iemand met veel ervaring in de topsport om mij heen willen hebben."

  Wüst won in haar carrière zes keer olympisch goud en is meervoudig wereld- en Europees kampioen allround. Voor haar uitzonderlijke prestaties op de Olympische Winterspelen werd Wüst in februari als eerste Nederlandse sporter benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.

  Bekijk hieronder de reactie van Ireen Wüst na het ontvangen van de onderscheiding:

 5. Drievoudig olympisch medaillewinnaar Kim Min-seok is door de schaatsbond van Zuid-Korea voor achttien maanden geschorst. Kim en drie andere schaatsers zijn bestraft voor hun betrokkenheid bij een ongeluk op het nationaal trainingscentrum nabij Seoel.

  Op 22 juli was de 23-jarige Kim samen met Chung Jae-woong, Chung Jae-won en Jeong Seon-kyo bij een verjaardagsfeest van shorttracker Park Ji-yun op het trainingscentrum. Na afloop zou Kim - in beschonken toestand - de andere drie schaatsers naar hun kamers hebben willen rijden, maar de auto crashte op het terrein van het trainingscomplex tegen een hek.

  Tafeltennisser doet melding

  Een dag later werd de beschadigde auto door een tafeltennisser ontdekt. Nadat hij daar melding van had gemaakt bij de politie, bleek uit beelden van een beveiligingscamera dat de vier schaatsers het voertuig na de crash hadden verlaten.

  Vandaag werden de vier schaatsers bestraft door schaatsbond KSU. Ze kregen schorsingen variërend van twee tot achttien maanden. Kim werd als bestuurder het zwaarst bestraft. Hij behaalde zowel op de Winterspelen van 2018 (Pyeongchang) als 2022 (Peking) brons op de 1.500 meter. In Pyeongchang veroverde hij daarnaast zilver met de Zuid-Koreaanse achtervolgingsploeg.

  Chung Jae-won maakte ook deel uit van die zilveren achtervolgingsploeg en won in Peking zilver op de massastart. Hij werd voor een jaar geschorst. Bondscoach Kim Jin-su is eveneens voor een jaar geschorst, wegens "een gebrek aan overzicht".

gebr. van Hemert
gebr. De Hollander

Clubgebouw Vereniging IJssport Koudekerk
Gruttolaan  39
2396 JB Koudekerk aan den Rijn
icons8 facebook old a5d33

Secretariaat Vereniging IJssport Koudekerk
Postadres: Gruttolaan 39
2396 JB Koudekerk aan den Rijn
Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.